"Agroporady" Jak zostać ekorolnikiem?
Bycie "eko" staje się coraz bardziej popularne. Widać to też wśród rolników - dziś bez problemu na półkach sklepowych znajdziemy żywność, oznaczaną jako "ekologiczna". Zazwyczaj jest ona nieco droższa od tej "zwykłej". To wiąże się z warunkami, które trzeba spełnić, by przestawić produkcję żywności z trybu konwencjonalnego na ekologiczny.
2019-06-28, 08:29
Posłuchaj
Ekspertka ds. żywności ekologicznej Dorota Metera mówi, że rolnik, który chce dokonać takiej zmiany, powinien najpierw pójść na odpowiednie szkolenie, by poznać prawo i wszelkie regulacje. Później należy wypełnić wniosek i wysłać go do jednostki certyfykującej. Następnie zaczyna się okres konwersji, który dla roślin jednorocznych trwa dwa lata, przed siewem - dopiero po upływie tego czasu mogą one zostać uznane za ekologiczne. Dla roślin wieloletnich ten okres wynosi trzy lata.
Rolnik musi wybrać instytucję certyfikującą. Dorota Metera wskazuje, że takich jednostek jest w Polsce 12, a ich adresy można znaleźć na stronie ministerstwa rolnictwa.
Koszty, które się zwrócą
Jeśli chodzi o koszty, to mogę one być znaczne. Ekspertka mówi, że w rolnictwie ekologicznym trzeba stosować inne środki ochrony roślin, które z reguły są droższe od tych konwencjonalnych. Do tego rolnicy muszą opłacić kontrole produkowanej przez siebie żywności - tutaj koszty są zależne od wielkości gospodarstwa. Dorota Metera podkreśla, że choć na początku konwersja będzie wymagała nakładów finansowych, to po kilku latach inwestycja rolnikom powinna się zwrócić, bo będą oni mieli lepsze ceny czy większe możliwości zbytu swoich produktów.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Justyna Golonko, md
REKLAMA
REKLAMA