"Agroporady" Jak zostać ekorolnikiem?

Bycie "eko" staje się coraz bardziej popularne. Widać to też wśród rolników - dziś bez problemu na półkach sklepowych znajdziemy żywność, oznaczaną jako "ekologiczna". Zazwyczaj jest ona nieco droższa od tej "zwykłej". To wiąże się z warunkami, które trzeba spełnić, by przestawić produkcję żywności z trybu konwencjonalnego na ekologiczny.

2019-06-28, 08:29

"Agroporady" Jak zostać ekorolnikiem?
Dzięki wsparciu Biostratega opracowano konstrukcje opryskiwaczy tunelowych.Foto: worradirek/Shutterstock.com

Posłuchaj

Jak zostać ekorolnikiem? (Justyna Golonko/Naczelna Redakcja Gospodarcza)
+
Dodaj do playlisty

Ekspertka ds. żywności ekologicznej Dorota Metera mówi, że rolnik, który chce dokonać takiej zmiany, powinien najpierw pójść na odpowiednie szkolenie, by poznać prawo i wszelkie regulacje. Później należy wypełnić wniosek i wysłać go do jednostki certyfykującej. Następnie zaczyna się okres konwersji, który dla roślin jednorocznych trwa dwa lata, przed siewem - dopiero po upływie tego czasu mogą one zostać uznane za ekologiczne. Dla roślin wieloletnich ten okres wynosi trzy lata. 

Rolnik musi wybrać instytucję certyfikującą. Dorota Metera wskazuje, że takich jednostek jest w Polsce 12, a ich adresy można znaleźć na stronie ministerstwa rolnictwa. 

Koszty, które się zwrócą

Jeśli chodzi o koszty, to mogę one być znaczne. Ekspertka mówi, że w rolnictwie ekologicznym trzeba stosować inne środki ochrony roślin, które z reguły są droższe od tych konwencjonalnych. Do tego rolnicy muszą opłacić kontrole produkowanej przez siebie żywności - tutaj koszty są zależne od wielkości gospodarstwa. Dorota Metera podkreśla, że choć na początku konwersja będzie wymagała nakładów finansowych, to po kilku latach inwestycja rolnikom powinna się zwrócić, bo będą oni mieli lepsze ceny czy większe możliwości zbytu swoich produktów.

Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Justyna Golonko, md

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej