Polska ma bezpieczną żywność
Polska zajmuje 29 miejsce pośród 113 krajów monitorowanych przez Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego.
2016-06-26, 16:12
Posłuchaj
Tym samym znajduje się w grupie państw o najlepszym wyniku na świecie. Jakie kryteria są brane pod uwagę przy tworzeniu Indeksyu, wyjaśnia Piotr Gill z Du Pont Polska.
Na indeks składa się trzy elementy
─ Indeks składa się z trzech elementów: dostępności do żywności, osiągalności cenowej żywności oraz jej bezpieczeństwa – mówi ekspert.
I kontynuuje, że te trzy elementy są badane na płaszczyźnie 28 bardziej szczegółowych wskaźników, i na tej podstawie generowany jest indeks dla poszczególnych krajów.
Indeks byłby dla Polski lepszy gdyby nie słaby produkt krajowy brutto na osobę i nakłady na B+R w rolnictwie
Dobra Pozycja Polski jest faktem, ale są obszary gdzie mamy jeszcze sporo do nadrobienia, zwłaszcza w porównaniu z rozwiniętymi krajami Europy.
Jak mówi ekspert, są to przede wszystkim dwa elementy, które źle wypadają dla Polski, i to od początku edycji Indeksu – to produkt krajowy brutto per capita i nakłady na badania i rozwój w rolnictwie.
─ Ten element jest w naszym przypadku oceniany na 12,5 punktu przy skali 100 punków, jest to też poniżej średniej światowej – mówi ekspert.
Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego jest opracowywany przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy Du Pont.
Elżbieta Mamos, jk