Jak powinna się zmieniać gospodarka żywnościowa w Polsce

Polska gospodarka żywnościowa odniosła sukces i zmieniła się niesłychanie w ciągu minionych 25 lat. Co nie znaczy, że nie powinna zmieniać się dalej.

2016-12-17, 09:33

Jak powinna się zmieniać gospodarka żywnościowa w Polsce
Czechy od lat prowadzą działania protekcjonistyczne skierowane przeciwko polskiej żywności.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Jakie zmiany czekają polskich producentów żywności, o tym w Agro Faktach radiowej Jedynki./Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

W jakim kierunku?. O tym raport Elżbiety Mamos.

Jak podkreśla Marcin Roszkowski, prezes Instytutu Jagiellońskiego, żywność w koszyku polskich wydatków domowych zajmuje 24 procent, tymczasem wszystkie kraje w Europie mają wartości niższe – od 11 do 18 procent.

Powinniśmy produkować coraz lepszą żywność

̶  A to oznacza, że społeczeństwa się bogacą, a im są bogatsze, tym potrzebują lepszej żywności, mówi prezes.
Branżę spożywczą czeka rozsądna konsolidacja

Jak dodaje Agnieszka Rembisz, dyrektor Targów Rolnych, największym wyzwaniem przed branżą jest konsolidacja.

̶  Tak by nie konkurować ze sobą cenowo, bo to najmocniej ogranicza możliwości eksportu, mówi gość radiowej Jedynki.

REKLAMA

Musi wzrosnąć pozycja rolnika w łańcuchu dostaw żywności

Jak jednocześnie dodaje, trzeba wzmocnić pozycję rolnika w łańcuchu dostaw żywności.

̶  Trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, jak się zintegrować na poziomie producentów, grup producenckich, przetwórstwa i spedycji – wyjaśnia Rembisz.

Resort rolnictwa szacuje, że wartość tegorocznego eksportu żywności może wynieść ok. 24,6  mld euro.

Elżbieta Mamos, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej