Kto kreuje kulinarne trendy?
Od czasu do czasu wybuchają na rynku gastronomicznym jakieś mody: na jedzenie włoskie, sushi czy meksykańskie tortille. Kto te mody kreuje i czym są one spowodowane?
2017-02-02, 11:40
Posłuchaj
Dariusz Richter Moda jest procesem, żebyśmy zauważyli ją na rynku potrzebne są lata przygotowań.
- Moda jest procesem, żebyśmy zauważyli ją na rynku potrzebne są lata przygotowań. W gastronomii to jest kwestia oswojenia restauratorów i kucharzy z jakimiś nowymi typami dań czy kuchnią jakiegoś narodu. Kiedy oni to już opanują, ileś razy zaprezentują, nagle wśród klientów może zaistnieć tzw. moda - mówi Dariusz Richter z Kuchni Świata.
Przywozimy nowinki kulinarne z zagranicznych podróży
Gastronomiczne mody są także na pewno powodowane tym, że podróżujemy więcej po świecie i przywozimy stamtąd nowinki kulinarne.
- Od 20 lat obserwujemy na rynku skokowy wzrost zainteresowania jakąś kuchnią tylko z powodu tego, że zaczęliśmy tam bywać częściej jako turyści. Tak było z Grecją i Tajlandią, ale nikt nie wie, że do tej ostatniej przygotowaliśmy się 6 lat. Tyle trwały szkolenia dla kucharzy, duże pieniądze przeznaczane przez ambasadę Tajlandii na ten cel. Dopiero jak przygotowaliśmy nasze moce produkcyjne, to mogliśmy dopiero zaspokoić te oczekiwania klienta, które się pojawiły – zaznacza gość radiowej Jedynki.
Wśród licznych nowych trendów i mód gastronomicznych, na pewno modą nieprzemijającą jest moda na smaczne i zdrowe jedzenie.
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA
Polecane
REKLAMA