Polacy coraz chętnie sięgają po produkty regionalne, nawet mimo wyższej ceny

Rośnie popyt na produkty regionalne, wzrasta liczba tych produktów chronionych unijnymi i polskimi oznaczeniami. Generalnie rok 2016 dla polskich producentów żywności regionalnej i tradycyjnej był udany.

2017-02-03, 13:00

Polacy coraz chętnie sięgają po produkty regionalne, nawet mimo wyższej ceny
Rolnicy, którzy wytwarzają produkty rolne lub środki spożywcze w ramach systemów jakości, mogą liczyć na wsparcie. Foto: Pixabay.com

Posłuchaj

O produktach regionalnych mówili w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki: Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produkty Regionalnego i Lokalnego i Piotr Kondraciuk z delikatesów Polski Koszyk (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty
"

Izabela Byszewska Producenci zaczęli rozumieć, że oznaczenia, które są certyfikowane są dla nich wartością dodaną.

 - To był dobry rok, dlatego że producenci zaczęli rozumieć, że oznaczenia, które są certyfikowane są dla nich wartością dodaną - ocenia Izabela Byszewska, prezes Polskiej Izby Produkty Regionalnego i Lokalnego.

Wsparcie dla uczestników systemów jakości żywności

Poza tym pomału uruchamiane są pieniądze przeznaczone na produkcje i promocję tych produktów w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

- Znowu pojawiły się możliwości uzyskania wsparcia dla producentów, którzy uczestniczą w systemach jakości żywności, zarówno unijnych, jak i krajowych, jeśli chodzi o promocję, jak i o samo uczestnictwo w tym systemie – mówi ekspertka.
 
Produktów certyfikowanych będzie coraz więcej

Produktów certyfikowanych będzie przybywało, bo dopomina się o nie konsument, dodaje Piotr Kondraciuk z delikatesów Polski Koszyk.

REKLAMA

"

Piotr Kondraciuk Produkty regionalne, czy tradycyjne, oznaczone ze względu na swoje pochodzenie, metody wytworzenia to rzeczy, których konsument szuka.

- Produkty regionalne, czy tradycyjne, oznaczone ze względu na swoje pochodzenie, metody wytworzenia to rzeczy, których konsument szuka. Co ciekawe, bez problemu za produkt tak oznaczony konsumenci chcą zapłacić więcej – zauważa gość radiowej Jedynki.
Konsumenci doceniają jakość i walory smakowe, a poza tym, co także ważne mają już nieco większe zasoby finansowe.

Elżbieta Mamos, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej