Kampania "Gwarancja jakości QAFP”: wzrost produkcji certyfikowanych wędlin
Właśnie zakończyła się trzyletnia kampania „Gwarancja jakości QAFP” realizowana przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), związana z produkcją wędlin i kulinarnego mięsa wieprzowego wyprodukowanych w oparciu o zasady Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności.
2017-03-11, 13:00
Posłuchaj
O efektach tej kampanii, mówi w radiowej Jedynce Agnieszka Różańska z UPEMI.
- Uzyskaliśmy imponujące wzrosty, jeżeli chodzi o produkcję wysokiej jakości wędlin, certyfikowanych w systemie QAFP, średnio o 18 proc. rocznie. Ten aspekt certyfikacji, sprawdzonej, gwarantowanej jakości był podkreślany we wszystkich działaniach naszej kampanii – zaznacza rozmówczyni radiowej Jedynki.
Więcej świń hodowanych w systemie QAFP
Co ważne zwiększyła się nie tylko produkcja wędlin, rośnie także liczba świń hodowanych w systemie QAFP.
- Bardzo dobrym efektem, dla nas szczególnie istotnym, jest również ogromny wzrost produkcji trzody chlewnej w ramach systemu QAFP, który osiągnął ponad 80 proc. Na chwilę obecną w systemie produkowanych jest ponad 300 tys. świń – podaje liczby ekspertka.
REKLAMA
Wyznacznikiem jakość żywność
Kampania "Gwarancja jakości QAFP” wpisuje się także w całość działań Unii Europejskiej dotyczących produkcji i eksportu żywności produkowanej przez unijne państwa.
- Cała polityka UE jest skierowana na jakość. Jest to wyznacznik, który promujemy na całym świcie. Podkreślamy, że unijna żywność jest wysokiej jakości. Jesteśmy z tego dumni, jednocześnie potwierdzamy to wskaźnikami osiągniętymi w ramach polityki jakościowej – wyjaśnia Agnieszka Różańska.
System QAFP funkcjonuje od roku 2009 jako krajowy system jakości żywności i sukcesywnie rozwija się, zarówno pod kątem liczby certyfikowanych uczestników, jak i asortymentu objętego znakiem QAFP.
REKLAMA
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA