Takiej cukrowej hossy nie było na rynku od lat. Ceny poszły w górę
Ceny cukru na świecie i w Polsce poszły w górę, takiej cukrowej hossy na tym rynku nie było od kilku lat, ocenia Jakub Olipra, analityk z Credit Agricole.
2017-03-21, 13:58
Posłuchaj
O miejskim pszczelarstwie mówili w „Agro-Faktach” radiowej Jedynki Jakub Olipra, analityk z Credit Agricole i Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
Dodaj do playlisty
Jakub Olipra Ceny rosły na całym świecie i osiągnęły najwyższe poziomy od czterech lat.
- 2016 to był rok cukru. Ceny rosły na całym świecie i osiągnęły najwyższe poziomy od czterech lat – mówi w radiowej Jedynce Jakub Olipra.
Dobry sezon dla cukrowni
Piotr Szajner Branża cukrownicza wygeneruje dość spore zyski, co już widać po pierwszych wynikach za trzy kwartały ubiegłego roku.
Miniony sezon był bardzo korzystny dla polskich rolników uprawiających buraki cukrowe, ale także dla cukrowni, dodaje Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Koniunktora na rynku krajowym i światowym jest bardzo dobra, ceny są w związku z tym wysokie. Branża cukrownicza wygeneruje dość spore zyski, co już widać po pierwszych wynikach za trzy kwartały ubiegłego roku. W tej chwili więc sytuacja w branży jest bardzo dobra – podkreśla ekspert.
Uwolnienie rynku cukru
Od 30 września 2017 r. rynek cukru będzie wolny. Likwidacji ulegną kwoty cukrowe, które dotychczas obowiązywały w krajach Unii Europejskiej. Rynek cukru może bardzo się zmienić w nadchodzącym sezonie, ocenia Piotr Szajner.
REKLAMA
- Będą duże zmiany w regulacji rynku cukru. System ten zostanie mocno zliberalizowany, ponieważ limity produkcyjne zostają zniesione. Zniesiona zostaje też minimalna cena skupu buraków cukrowych, co oczywiście spowoduje inne rozłożenie sił konkurencji na rynku cukru. Zarówno jeśli chodzi o relacje pomiędzy plantatorami a przemysłem cukrowniczym, jak i również pomiędzy samymi producentami cukru – wyjaśnia gość Jedynki.
Generalnie jednak branża cukrownicza ma przed sobą dobre perspektywy, co w konsekwencji powinno okazać się korzystne także dla konsumentów, bo ceny cukru mogą spaść.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA
Najnowsze
-40min