Kukurydza jak smok: pożera wodę i osusza glebę
Polska nie jest zasobna w wodę, więc tym bardziej powinna rozsądnie nią zarządzać.
2017-03-26, 23:47
Posłuchaj
─ Zwykłych obywateli zachęca się do oszczędzania wody, ale jej ogromne ilości - czasem niepotrzebnie - zużywa rolnictwo - mówi profesor Ryszard Chrust z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.
Niektóre gatunki roślin potrzebują wody mniej, a niektóre więcej
Jak mówi, w przypadku rolnictwa oszczędzać wodę można dzięki zmianie gatunków roślin z tych, które wymagają bardzo dużej ilości wody do plonowania, na te, które wymagają jej znacznie mniej.
─ Takie gatunki roślin są wśród zbóż, traw i innych roślin uprawnych, mówi gość Polskiego Radia.
I dodaje, że jak mniej wody zużywamy w rolnictwie, to mniej wody zanieczyszczamy.
Kukurydza potrzebuje bardzo dużo wody
─ Rolnicy mogliby siać rośliny, które wymagają mniejszej ilości wody niż na przykład kukurydza - mówi profesor Chrust.
Jak podkreśla, uprawiamy jej bardzo dużo. Przypomina, że został przywieziona z Ameryki Środkowej i Południowej, z krajów subtropikalnych o bardzo dużej wilgotności, stąd wymagającej bardzo dużo nawodnień na polskich polach.
Mamy inne rośliny paszowe
─A przecież mamy inne rośliny paszowe, mówi profesor.
Profesor Chrust przyznaje, że rolnicy kierują się przede wszystkim rachunkiem ekonomicznym.
Co jednak będzie z opłacalnością, gdy wzrosną ceny za wykorzystywaną wodę?
─ I dlatego uprawiają to, co im się opłaca. Ale gdy dojdą do kosztów uprawy kukurydzy duże opłaty za używanie wody, a do tego być może dojdą specjalne pozwolenia na systemy nawodnień, wykorzystywane w największych gospodarstwach, to rosnące koszty zmuszą do innego gospodarowania, mówi prof. Chrust.
Wady kukurydzy: zabija różnorodność upraw, osusza glebę
Kukurydza nie jest w ogóle najlepszym rozwiązaniem - uważa naukowiec.
I przypomina, że jest to monokultura, która zabija różnorodność upraw, potrzebuje bardzo dużo wody do uprawy, ma bardzo dużą transpirację, czyli parowanie wody przez rośliny, dodatkowo bardzo osusza glebę.
Zasiewy kukurydzy w Polsce rosną. Jak podał Główny Urząd Statystyczny, w 2015 roku powierzchnia jej upraw wyniosła 1 milion 250 tysięcy hektarów.
Aleksandra Michałek – Tycner, jk