Czy Polacy polubili cydr?
Z rozpoczęciem sezonu letniego rośnie w Polsce spożycie piwa i cydru. Czy tak będzie także w tym roku? Zobaczymy.
2017-04-29, 13:45
Posłuchaj
Rok 2016 nie był jednak dla producentów cydru najlepszy przyznaje Robert Ogór, prezes firmy Ambra.
- W 2016 roku zanotowaliśmy lekki spadek na rynku cydru, po trzech latach wzrostów, gdy cydr z przytupem wszedł na polskie stoły. Branża piwna nie próżnowała, wprowadziła w ostatnich latach szereg ciekawych, regionalnych piw i chyba w 2016 roku cydr pozostał w cieniu tego piwnego trendu – wyjaśnia rozmówca.
10 milionów litrów
Jaka była produkcja cydru w roku ubiegłym ilościowo i wartościowo?
- Szacujemy, że to było około 10 milionów litrów i rynek cydru osiągnął wartość 100 mln złotych – wylicza gość.
Odżywczy cydr
Cydr od roku ubiegłego jest w programie ministerstwa rolnictwa "Poznaj Dobrą Żywność", między innymi ze względu na swoje wartości odżywcze. O jakich substancjach odżywczych mówimy wyjaśnia Artur Dubaj technolog z firmy Ambra.
- Mówimy o takich substancjach odżywczych, jak sole mineralne, potas, mangan, prowitamina A, czy też związki polifenoli, które są obecne w jabłkach. Przypomnę jeszcze, że żeby otrzymać jeden litr cydru potrzebujemy około 1,5 kg jabłek – dodaje.
Nowością w tym sezonie ma być cydr niefiltrowany i cydry produkowane z jednego gatunku jabłek które, choć droższe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA
Polecane
REKLAMA