"Wołowe tricki i techniki"

Rzetelne informacje o walorach odżywczych wołowiny, o sposobach jej produkcji oraz porady kulinarne to treści jakie zawiera nowa kampania przygotowana przez Związek Polskie Mięso po hasłem "Wołowe tricki i techniki”.

2017-07-07, 12:45

"Wołowe tricki i techniki"
Filmy z informacjami i instruktarzem kulinarnym już można znaleźć na kanale You Tube. Foto: Pixabay

Posłuchaj

O nowej kampanii, która ma wesprzeć konsumpcję wołowiny w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Polska wołowina ma coraz lepszą jakość. Jakie czynniki mają na to wpływ, wyjaśnia Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso.

- Jakość polskiej wołowiny poprawia się systematycznie. Wynika to z faktu, że po zdjęciu kwot mlecznych duża liczba rolników przestawiła się na hodowlę bydła mięsnego. Na razie bazujemy na krzyżówkach, bo czystych ras mięsnych mamy jeszcze mało, zaledwie 5-6 proc. w całości dostępnej wołowiny – wyjaśnia ekspert.

Znaczny spadek spożycia wołowiny

Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak zjadał ok. 7-8 kg wołowiny rocznie, dziś je niewiele ponad półtora kilograma, choć od ubiegłego roku widać już bardzo powolną, ale jednak, tendencję wzrostową.

- Drastyczny spadek konsumpcji nastąpił w 2015 roku. Wtedy spożycie spadło po poziomu 1,2 kilograma na osobę, czyli bardzo niewiele. W ostatnim roku spożycie wzrosło do 1,6 kilograma, w tym roku przewiduje się wzrost do 1,9 kilograma, może nawet optymistycznie, do dwóch kilogramów na osobę - przyznaje Witold Choiński.

"Wołowe tricki i techniki"


Aby wspomóc polskich producentów mięsa wołowego i zachęcić Polaków do jego jedzenia Związek Polskie Mięso rozpoczął kampanię "Wołowe tricki i techniki".

- Jest to pierwsza tego typu kampania. Pokazuje ona od podstaw jak dany elementy wołowy pozyskać, następnie co z niego można zrobić. Dodatkowo znany kucharz Marcin Budynek pokaże jak to zrobić – wyjaśnia.

Filmy z informacjami i instruktarzem kulinarnym już można znaleźć na kanale You Tube.

Każdy z filmów będzie trwał maksymalnie 5 minut, ale będzie zawierał mnóstwo informacji, no i konkretne przepisy kulinarne.

REKLAMA

Elżbieta Mamos, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej