Ceny wieprzowiny rosną. Powód? Chiny
Polska od trzech lat nie może się uporać z Afrykańskim Pomorem Świń, który w latach 2014 i 2015 r. znacząco wpłynął na obniżenie produkcji i eksportu mięsa wieprzowego.
2017-07-11, 13:01
Posłuchaj
Tymczasem w tym roku odnotowaliśmy spory wzrost wolumenu eksportu.
- Trzeba pamiętać o tym, że rynek wieprzowiny w dużej części zależy od tego, co dzieje się na rynku unijnym i rynku globalnym. Krajowe czynniki mają obecnie relatywnie niewielkie znaczenie. Od początku 2016 roku mamy dość sprzyjającą sytuację na rynku światowym. Większy popyt głównie generują Chiny - wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski, analityk banku BZ WBK.
Rośnie cena wieprzowiny
Poprawia się sytuacja rolników, producentów trzody i zakładów mięsnych, bo większy eksport wieprzowiny spowodował znaczący wzrost cen żywca na rynku polskim.
- Większy popyt na mięso wieprzowe przy stabilnej produkcji w Unii Europejskiej spowodował wzrost cen z czego korzystają i zakłady przetwórcze, i eksporterzy, ale również rolnicy, którzy obecnie za trzodę chlewną dostają w skupie około 20 proc. więcej niż w zeszłym roku - dodaje Grzegorz Rykaczewski.
REKLAMA
Dla drobiu kluczowy będzie Brexit
Jednak polscy producenci mięsa wieprzowego, a także przede wszystkim mięsa drobiowego muszą brać pod uwagę Brexit i ewentualne zmiany jakie może on spowodować w eksporcie żywności do Wielkiej Brytanii.
- Kwestia Brexitu, a co za tym idzie również otwartości rynku Wielkiej Brytanii, jest bardzo ważna dla producentów i eksporterów drobiu. Lokujemy bowiem tam około 9 proc. sprzedaży zagranicznej mięsa drobiowego. Jest to rynek rosnący, coraz ważniejsze dla polskiej branży, drugi po Niemczech rynek dla polskiego drobiu. Kluczowe zatem będą regulacje w handlu po opuszczeniu Unii Europejskiej przez Wielką Brytanię – dodaje.
Producenci i eksporterzy mięsa obawiając się skutków Brexitu szukają nowych rynków. I tak coraz poważniejszym kierunkiem eksportu naszej wieprzowiny są: USA, Kanada i Chile.
Elżbieta Mamos, abo
Polecane
REKLAMA