Jaka przyszłość przed gospodarstwami ekologicznymi?

W najbliższy piątek 13 października w Łodzi rozpoczną się X jubileuszowe Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD. Potrwają do niedzieli.

2017-10-11, 13:01

Jaka przyszłość przed gospodarstwami ekologicznymi?
Słabością polskiego rolnictwa ekologicznego jest brak bezpośredniej współpracy między rolnikami, czyli przygotowywania jednolitych, dużych partii towaru. Foto: AYA images/Shutterstock.com

Posłuchaj

O tym jaka jest przyszłość rolnictwa ekologicznego w audycji "Agro-Fakty" radiowej Jedynce (Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Wśród imprez towarzyszących przewidziano podsumowanie X edycji konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne.

Od dziesięciu lat  konkurs organizują: Ministerstwo Rolnictwa i Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Celem tego przedsięwzięcia jest upowszechnienie wiedzy o produkcji żywności ekologicznej w Polsce.

- Chcemy w ten sposób promować gospodarstwa i produkcję ekologiczną. Zapraszamy właścicieli gospodarstw, który mają okazję spotkać się, wymienić się doświadczeniami, a my możemy poznać gospodarzy, którzy produkują najlepszą żywność. Tych najlepszych co roku nagradzamy - wyjaśnia Katarzyna Boczek, zastępca dyrektora brwinowskiego Centrum.

Dwie kategorie

W ramach konkursu przewidziane są dwie kategorie, dodaje Bogusław Rzeźnicki - dyrektor departamentu hodowli i ochrony roślin w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

REKLAMA

- Ekologia i środowisko, a druga kategoria to ekologiczne gospodarstwo towarowe. Z jednej strony pokazujemy efekt środowiskowy działalności ekologicznej, a z drugiej strony też chcemy pokazać najlepsze praktyki pozwalające gospodarstwom ekologicznym produkować konkurencyjnie w sposób towarowy ukierunkowany na rynek – wyjaśnia gość.

Rolnictwo ekologiczne się rozwija

Bogusław Rzeźnicki przypomina, że w Polsce z podstawowego wsparcia przy prowadzeniu upraw  w systemie ekologicznym korzysta ponad 18,5 tysiąca gospodarstw.

- Zgłoszone są wnioski o dopłaty do powierzchni ponad 390 tys. hektarów przede wszystkim to są środki finansowe skierowane na dopłaty powierzchniowe. Jest również kolejne działanie w ramach Programu Rozwojów Obszarów Wiejskich skierowane na wsparcie i zwrot kosztów uczestnictwa w samym systemie, więc kosztów certyfikacji i dostosowania gospodarstwa – dodaje.

Kluczowa jest współpraca

Rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się nierównomiernie, podkreśla Katarzyna Boczek z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. I wskazuje, że widać to na przykładzie projektu, który jest realizowany przez brwinowskie Centrum.

REKLAMA

- Ten projekt nazywa się „Z pola do garnka”. Zachęcamy rolników do sprzedaży produktów po przez internet. Tu spotkaliśmy się z rolnikami, który poszukują innych rolników do współpracy. Mają bowiem tyle zamówień na towary, że brakuje im surowców. A są tereny gdzie rolnicy nie mogą znaleźć nabywców – wyjaśnia.

Bogusław Rzeźnicki uważa, że słabością polskiego rolnictwa ekologicznego jest brak bezpośredniej współpracy między rolnikami, czyli przygotowywania jednolitych, dużych partii towaru.

- W szczególności myślę tu o niskim zainteresowaniu tworzenia grup producentów rolnych również dla produktów ekologicznych. Niestety przetwórczy, czy rynek wymaga stałej dostawy dużych jednorodnych partii wysokiej jakości. Pewną alternatywą jest również sprzedaż bezpośrednia – dodaje.

Podczas podsumowania konkursu oprócz tegorocznych zwycięzców i wyróżnionych, obecni będą dotychczasowi laureaci konkursu na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne. Zarówno rolnicy jak i konsumenci zwiedzający targi, będą mogli z nimi porozmawiać.

REKLAMA

Targom Natura Food towarzyszyć będzie szósta edycja Targów Ekologicznego Stylu Życia beECO.

Dariusz Kwiatkowski, abo

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej