Polscy producenci żywności stawiają na izraelski rynek
Zdaniem ekspertów istnieją duże szanse na większe rozwinięcie współpracy handlowej z Izraelem. Nowym impulsem do tego, jest otwarcie w Tel Awiwie Zagranicznego Biura Handlowego Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu.
2018-05-19, 10:48
Posłuchaj
Wśród polskich firm, których produkty trafiają na izraelski rynek są Zakłady Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego w Kruszwicy. Handel odbywa się pod marką firm, które kupują towar w kruszwickich Zakładach, wyjaśnia Paweł Kaczmarek - kierownik działu sprzedaży w tym przedsiębiorstwie, z którym na antenie radiowej jedynki rozmawiał Dariusz Kwiatkowski.
Wzrost sprzedaży na izraelski rynek
Jak poinformował gość - kruszwicka firma wytwarza m.in. mąki, płatki, jęczmienne i kasze. Ocenił, że izraelski rynek bardzo się rozwija, a wzrost w ciągu ostatnich 5 lat, jeśli chodzi o sprzedaż Zakładów Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego w Kruszwicy do Izraela - osiągnął poziom 10-20 proc.
Certyfikat koszerności wymagany
Paweł Kaczmarek zaznaczył, że certyfikat koszerności ułatwia sprzedaż. Nie ma problemów z jego uzyskaniem, ale trzeba go co roku odnawiać. W tym celu należy się zwrócić go Gminy Żydowskiej w Warszawie, gdzie można uzyskać odpowiednie certyfikaty - po zbadaniu sposobu produkcji i procesu technologicznego żywności.
Będzie łatwiej sprzedawać
Izrael dostosowuje obecnie swoje przepisy do uregulowań unijnych. W związku z tym warunki eksportu będą identyczne jak w ramach Unii Europejskiej. Powinno to być dużą zachętą dla polskich przedsiębiorców, do rozwijania handlu i inwestowania.
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG