Odzyskać chiński rynek wyzwaniem dla naszych producentów mięsa
Wartość polskiego eksportu żywności w ubiegłym roku wyniosła ponad 27 mld euro. A jednak naszym producentom i eksporterom towarzyszy duży niedosyt, bo gdyby nie blokada niektórych rynków, wynik mógłby być jeszcze lepszy.
2018-06-19, 12:57
Posłuchaj
Ciągle zabiegamy o większą obecność na rynku chińskim, podkreślił Jacek Bogucki - sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozmowie na antenie radiowej Jedynki z Dariuszem Kwiatkowskim z Naczelnej Redakcji Gospodarczej.
Wrócić na chiński rynek
Jak powiedział rozmówca - w tej chwili nie możemy sprzedawać na chiński rynek żadnego z rodzajów mięs z powodu chorób. Niektóre z tych chorób występowały jednak już bardzo dawno. Jak poinformował Jacek Bogucki - trwają aktualnie negocjacje dotyczące otwarcia rynku chińskiego dla polskiego drobiu, wołowiny a także wieprzowiny.
Większa kontrola importu
Poważne zastrzeżenia budzi kontrola rozmiarów i jakości importu artykułów rolno-spożywczych do Polski. Trwają prace, które mają doprowadzić do zmiany uregulowań.
Zmiany w uregulowaniach, dotyczących kontroli importu artykułów rolno-spożywczych zarysowują się duże. Są jednak konieczne, ponieważ Polska miała tego rodzaju przepisy zbyt liberalne i niekonsekwentnie egzekwowane.
Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG