Mięsożerni. Polacy nie stronią od mięsa mimo ostrzeżeń dietetyków
Pomimo zaleceń lekarskich i Światowej Organizacji Zdrowia dotyczących ograniczenia spożycia mięsa, Polacy spożywają go coraz więcej, choć zmieniają się preferencje, jeśli chodzi o rodzaje kupowanego mięsa.
2018-10-22, 13:10
Posłuchaj
O tym jak zmieniają się w ostatnich latach mięsne upodobania i preferencje Polaków - w radiowej Jedynce Aleksandrze Tycner rozmawiała z Mariuszem Dziewulskim, analitykiem rynków rolnych z PKO BP.
Dodaj do playlisty
Jak powiedział w radiowej Jedynce Aleksandrze Tycner Mariusz Dziewulski, analityk rynków rolnych z PKO BP - najbardziej rośnie w ostatnich latach spożycie mięsa drobiowego, jednak nadal najwięcej konsumujemy wieprzowiny.
Obniża się natomiast, patrząc w dłuższym okresie, spożycie mięsa wołowego, co wynika z jego relatywnie wysokich cen - dodał ekspert.
Jego zdaniem - będą rosły w najbliższych miesiącach ceny drobiu - ze względu na rosnące ceny pasz oraz niższe zbiory zbóż w Polsce i na świecie.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA
Polecane
REKLAMA