Start-upy tworzą nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności
Coraz więcej producentów żywności oferuje innowacyjne rozwiązania zaspokajające potrzeby konsumentów i dystrybutorów produktów spożywczych.
2018-11-04, 13:00
Posłuchaj
Tego rodzaju pomysły były przedstawiane podczas zorganizowanego w ubiegłym miesiącu w Londynie kongresu z cyklu Future Food Tech.
−Jeden ze startupów zaprezentował nowość mającą duże znaczenie dla produkcji sadowniczej, wyjaśnia Paweł Wyrzykowski, analityk w Banku BGŻ BNP Paribas, uczestnik kongresu.
I podaje przykład wyprodukowania wosku z naturalnych składników, chroniący owoce, a w szczególności jabłka.
− Wosk chroni jabłka, przedłużając ich walory odżywcze a tym, samym umożliwia transport jabłek na dłuższą odległość.
REKLAMA
I podkreśla, że jest to o tyle interesujące i ważne, gdyż Polska jest jednym z większych producentów jabłek na świecie.
Kongresy z cyklu Future Food Tech odbywają się również w San Francisco i Nowym Yorku. W tym londyńskim wzięli udział przedstawiciele 350 firm, w tym startupów, wyspecjalizowanych w produkcji i dystrybucji żywności.
Dariusz Kwiatkowski, jk
Polecane
REKLAMA