Start-upy tworzą nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności

Coraz więcej producentów żywności oferuje innowacyjne rozwiązania zaspokajające potrzeby konsumentów i dystrybutorów produktów spożywczych.

2018-11-04, 13:00

Start-upy tworzą nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności
Jeden ze start-upów wyprodukował wosk z naturalnych składników, chroniący owoce, a w szczególności jabłka.Foto: shutterstock

Posłuchaj

O start-upach tworzących nowe technologie wykorzystywane w produkcji żywności, zaprezentowanych w Londynie podczas kongresu z cyklu Future Food Tech., mówił w Agro Faktach radiowej Jedynki Paweł Wyrzykowski, analityk w Banku BGŻ BNP Paribas./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Tego rodzaju  pomysły były przedstawiane podczas zorganizowanego w ubiegłym miesiącu w Londynie kongresu z cyklu Future Food Tech.

−Jeden ze startupów zaprezentował nowość mającą duże znaczenie dla produkcji sadowniczej, wyjaśnia Paweł Wyrzykowski, analityk w Banku BGŻ BNP Paribas, uczestnik kongresu.

I podaje przykład wyprodukowania wosku z naturalnych składników, chroniący owoce, a w szczególności jabłka.

− Wosk chroni jabłka, przedłużając ich walory odżywcze a tym, samym umożliwia transport jabłek na dłuższą odległość.

REKLAMA

I podkreśla, że jest to o tyle interesujące i ważne, gdyż Polska jest jednym z większych producentów jabłek na świecie.

Kongresy z cyklu Future Food Tech odbywają się również w San Francisco i Nowym Yorku. W tym londyńskim wzięli udział przedstawiciele 350 firm, w tym startupów, wyspecjalizowanych w produkcji i dystrybucji żywności.

Dariusz Kwiatkowski, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej