Owoce bez pestek to nie tylko cud natury. Pomaga nauka

O tej porze roku chętnie sięgamy po mandarynki vzy winogrona. Często też wybieramy odmiany określane jako "bezpestkowe". Okazuje się, że często pochodzą one ze sztucznej hodowli. 

2019-01-13, 12:20

Owoce bez pestek to nie tylko cud natury. Pomaga nauka
.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW - tłumaczył w radiowej Jedynce, w jaki sposób wytwarza się bezpestkowe owoce. (Aleksandra Tycner)
+
Dodaj do playlisty

Jak tłumaczył w radiowej Jedynce - Piotr Latocha z Wydziału Ogrodnictwa, Biotechnologii i Architektury Krajobrazu SGGW - część roślin w skutek ewolucji, której mechanizm nie jest do końca zbadany, wytwarza owoce, pozbawione nasion.

Większość jednak bezpestkowych owoców - wyjaśniał ekspert - uzyskiwanych jest sztucznie na drodze hodowli i specjalnych krzyżówek, czyli tzw. wegetatywnego rozmnażania.

W ten sposób rozmnażane rośliny wydają owoce bardzo szybko, bo już w ciągu 2-3 lat.

Aleksandra Tycner, ak, NRG

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej