Ten owoc wygląda jak wąż. Wzmacnia serce
Jest bogaty w antyoksydanty, białko i witaminę C, przez co dobrze wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pracę układu pokarmowego i mózgu. Można go jeść na surowo, ale można też zamarynować, czy dodać do ciasta, a jego sproszkowane i zaparzone pestki smakują jak kawa. Takie właściwości ma salak, z racji wyglądu nazywany wężowym owocem.
2025-05-03, 16:51
Salak Polsce to rzadkość. Oto jego składniki odżywcze
Salak (zalakka jadalna, oszplina jadalna) rośnie dziko w południowo-wschodniej Azji, w rejonie Malezji czy Indonezji. W Europie mało kto o nim słyszał, choć czasem może pojawić się, jako ciekawostka, w sieciowych marketach. To niewielki owoc rosnący w kiści przy podstawie krzewiastej palmy o długich, nawet kilkumetrowych liściach. Kształtem przypomina figę, a jego cechą charakterystyczną jest szorstka, łuszcząca się i łuskowata skórka, przywodząca na myśl węża - stąd "wężowy owoc".
W przeciwieństwie do wielu azjatyckich węży salak nie jest jednak trujący, a wręcz zdrowy. Jego przypominając wyglądem i kolorem ząbek czosnku, a w konsystencji podobny do jabłka miąższ, ma słodko-kwaskowy smak - trochę jak połączenie jabłka, banana i ananasa. Zawiera w sobie szereg dobrych dla zdrowia substancji - to m.in. flawonoidy, białko (w ilości ok. 1,1 proc.), witamina C, beta-karoten, potas, żelazo, wapń i fosfor. I to wszystko przy stosunkowo niewielu kaloriach - 100 g surowego miąższu salaka to około 80 kcal.
Wężowy owoc lepszy niż awokado
Spożycie salaka wpływa dobrze na zdrowie. Zawarty w salaku potas ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pierwiastek ten reguluje bowiem pracę serca i stabilizuje ciśnienie krwi. Wchodzący w jego skład błonnik pomaga z kolei w pracy układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie. Dobry jest też dla budowy mocnych kości (zawiera dużo wapnia), a dzięki witaminie C wzmacnia odporność.
Badania dowodzą również, że w składzie owoców obecny jest pterostylben, czyli wsparcie w obniżaniu poziomu glukozy we krwi, a więc w prewencji cukrzycy. Salak ma także działanie przeciwzapalne, chroni mózg i naczynia krwionośne. Wężowy owoc wykazuje jedną z najwyższych aktywności antyoksydacyjnych, wyższą niż np. awokado, kiwi, pomelo, cytryna czy melon. Antyoksydanty z kolei chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić m.in. do szybszego starzenia się organizmu oraz rozwoju wielu chorób takich jak miażdżyca, choroba Alzheimera czy nowotwory.
REKLAMA

Wielofunkcyjny owoc salaku. Jak jeść wężowy owoc?
Salaka można jeść zarówno na surowo - oczywiście, po obraniu z wężowej skórki i bez pestek - jak i marynowanego, smażonego i gotowanego. Bywa dodawany do ciast i deserów. Z jego suszonego i mielonego miąższu produkuje się herbatę, a z prażonych i mielonych pestek - napój podobny w smaku do kawy.
Czytaj także:
- Zmiana stylu życia. Skuteczna dieta to nie tylko potrawy
- Dieta owocowa nie zawsze działa. Sprawdź, czy jest dla ciebie
Źródło: PolskieRadio24.pl/mbl
REKLAMA