Ważny komunikat sanepidu. Tego lepiej unikać latem
Wraz z nadejściem letnich upałów rośnie ryzyko zatruć pokarmowych - alarmuje dr Paweł Grzesiowski w rozmowie z Polskim Radiem. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się groźnych bakterii w żywności, dlatego GIS apeluje o ostrożność przy wyborze miejsc, w których jemy.
2025-07-07, 12:32
Latem bakterie mnożą się szybciej. GIS ostrzega przed zagrożeniem
W rozmowie z Polskim Radiem szef GIS wyjaśnia, że wysoka temperatura sprzyja rozwojowi bakterii w żywności, trudniej też jest przechowywać produkty nieprzetworzone.
- Corocznie widzimy ogniska zachorowań na salmonellę, na pałeczki jelitowe, na wirusy przenoszone drogą pokarmową. Nie róbmy ryzykownych wycieczek do miejsc, gdzie żywność nie budzi naszego zaufania. Nie jedzmy, nie korzystajmy z tego i zgłaszajmy takie sytuacje do najbliższej stacji powiatowej sanepidu, ponieważ może to pomóc uniknąć masowego zatrucia pokarmowego - zaznaczył dr Paweł Grzesiowski.
Co psuje się najszybciej? Na te produkty trzeba uważać
W sezonie letnim szczególnie podatne na psucie są mięso, ryby, sałatki z majonezem, lody oraz ciasta z kremem. To właśnie te produkty są najczęstszym źródłem zatruć. Brak odpowiedniego chłodzenia lub zbyt długi czas przechowywania to główne przyczyny, dla których stają się one siedliskiem groźnych drobnoustrojów.
REKLAMA
Sposoby na uniknięcie zatruć latem:
- Utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych - ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki, zmywaki, drewniane deski do krojenia;
- Myj dokładnie owoce i warzywa - bakterie, pleśnie często występują w miejscach uszkodzeń miąższu i pleśni;
- Nie trzymaj produktów w otwartych puszkach;
- Unikaj lodów, kremówek, ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych dostawców;
- Nie kupuj mięsa, drobiu i ryb niewiadomego pochodzenia;
- Sprawdzaj datę przydatności do spożycia.
- W upały wzrasta ryzyko zawału. Nie ignoruj tych objawów
- Susza na całego. Wisła pobiła wszelkie rekordy, wyjątkowo mało wody też w Narwi
- Jest zakaz korzystania z rzeki Kłodnicy. Chodzi o rozrost złotej algi
Źródło: Polskie Radio/nł
REKLAMA