Okazjonalne ciastko lepsze dla serca niż brak cukru? Tak mówią badania
Słodkie przekąski, takie jak ciastka, spożywane od czasu do czasu mogą mieć lepszy wpływ na zdrowie niż całkowita rezygnacja ze słodyczy - wynika z badań, których wyniki opublikowano na łamach "Frontiers in Public Health". Naukowcy ustalili przy tym, że niezwykle szkodliwe dla układu krążenia jest regularne spożywanie napojów słodzonych.
2024-12-11, 12:00
Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym tętniaków czy udaru mózgu. Szczególnie groźne jest regularne picie słodkich napojów - może ono skutkować udarem, niewydolnością serca czy migotaniem przedsionków.
Jednakże badania wykazały, że niekorzystny wpływ na układ krążenia m również ekstremalnie niskie spożycie cukru. - Najbardziej uderzającym odkryciem jest rozbieżność, jeśli chodzi o między źródłami cukru a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych - komentowała Suzanne Janzi, ekspertka z Uniwersytetu w Lund, autorka artykułu.
- To podkreśla znaczenie rozważenia nie tylko ilości spożywanego cukru, ale także jego źródła i kontekstu - dodała.
Trzy klasy spożycia cukru
Aby dowiedzieć się, czy spożywanie różnych rodzajów cukru wiąże się z większym ryzykiem, naukowcy przyjrzeli się trzem klasom spożycia cukru:
REKLAMA
- dodatkom, takim jak miód,
- słodkim przekąskom, takim jak ciastka,
- słodzonym napojom, takim jak napoje gazowane.
A także siedmiu chorobom sercowo-naczyniowym:
- dwóm różnym typom udaru,
- zawałom serca,
- niewydolności serca, tętniakom aorty, migotaniu przedsionków i zwężeniu aorty.
Słodkie napoje najbardziej szkodliwe
Okazało się, że spożywanie słodkich napojów jest gorsze dla zdrowia niż jakikolwiek inny rodzaj spożycia cukru. Spożywanie większej ilości słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko udaru niedokrwiennego, niewydolności serca, migotania przedsionków oraz tętniaka aorty brzusznej.
Zobacz też:
- Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe - sprawiają, że czujesz się mniej pełny - co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia - powiedziała Suzanne Janzi.
Nie warto całkiem rezygnować z cukru?
Najwyższe ryzyko negatywnych skutków zdrowotnych wystąpiło w kategorii najniższego spożycia słodkich przekąsek. Natomiast ich okazjonalne spożywanie wiązało się z lepszymi wynikami niż brak słodkich przekąsek w ogóle.
REKLAMA
- Może to odzwierciedlać podstawowe zachowania dietetyczne. Słowem, osoby spożywające bardzo mało cukru mogą stosować bardzo restrykcyjną dietę lub ograniczać spożycie cukru ze względu na istniejące wcześniej problemy zdrowotne - rozważała Janzi.
- Śpieszmy się smakować czekoladę. Będzie tylko droższa
- To będą dla nich smutne święta. Producent czekoladowych mikołajów bankrutuje
- Tysiąc złotych za tabliczkę. Szaleństwo wokół limitowanej edycji czekolady
Dodała, że wprawdzie naukowcom nie udało się ustalić związku przyczynowo-skutkowego, to jednak "ekstremalnie niskie spożycie cukru może nie być konieczne lub korzystne dla zdrowia układu krążenia".
łl/PAP
REKLAMA
REKLAMA