Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Kryje się w "napojach zero"

Aspartam, jeden z najczęściej dodawanych słodzików, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu - ustalili szwedzcy naukowcy. - Jeden z moich studentów popijał taki napój. Zapytałem go: dlaczego nie sprawdzisz, co tak naprawdę pijesz? - powiedział prof. Yihai Cao z Instytutu Karolinska.

2025-02-20, 06:00

Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Kryje się w "napojach zero"
Czy aspartam jest groźny dla naszego zdrowia?. Foto: THOMAS DEERINCK, NCMIR/Science Photo Library/East News / shutterstock

Ten popularny słodzik jest niebezpieczny. Aspartam kryje się w napojach

Napoje gazowane, słodycze, jogurty, a nawet gumy do żucia - w tych i wielu innych produktach można znaleźć aspartam. Stosuje się go zamiast cukru. Nie jest kaloryczny i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Producenci przekonują, że dzięki niemu można spożywać słodkie przekąski i nie obawiać się o nadwagę. Słodzik E951 jest około 200 razy słodszy od cukru spożywczego.

Aspartam skrywa jednak inne, o wiele mroczniejsze tajemnice. Ujawnili je szwedzcy naukowcy, z prof. Yihai Cao na czele. Zespół zaczął badać, jakie dokładnie szkody może wywołać. W 2023 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (działająca pod szyldem ONZ) sklasyfikowała aspartam jako "substancję potencjalnie rakotwórczą dla ludzi".

Aspartam a jego wpływ na organizm. Zbadano myszy

W ramach nowego badania codzienne, przez 12 tygodni, podawano myszom pokarm zawierający 0,15 proc. aspartamu. Tyle każdego dnia spożywamy, jako ludzie, napojów ze słodzikiem.

U gryzoni karmionych aspartamem stwierdzono niepokojące objawy. Zaczęły powstawać duże blaszki miażdżycowe, podatne na pęknięcia. A pęknięcie takiej blaszki w tętnicy wieńcowej prowadzi do zawału serca. Zespół prof. Yihai Cao zauważył również podwyższony poziom insuliny. Wahający się poziom glukozy we krwi i podwyższone ciśnienie u myszy sprzyjało rozwojowi miażdżycy.

REKLAMA

Czytaj także:

- Sztuczne słodziki są obecne w niemal wszystkich rodzajach żywności. Aspartam nas otacza. Musimy poznać jego dokładny wpływ na nasze zdrowie - wyjaśnił prof. Cao i zapowiedział dalsze badania.

Wprowadź zmiany w diecie. To może uratować Ci życie

Stephanie Schiff, dietetyk i specjalistka ds. żywienia ze szpitala Huntington, zaleca wyeliminowanie ze swojej diety wszelkich sztucznych słodzików i cukru. - Nigdy nie widziałem ani jednego badania, które wykazałoby, że zwiększone spożycie cukru lub sztucznych słodzików jest zdrowe - powiedziała. - Warto wprowadzić zmiany w diecie, to zaprocentuje w przyszłości - zaapelowała.

Pamiętaj: jeśli chorujesz na cukrzycę i masz trudności z unikaniem słodkich napojów, zacznij stosować zamienniki - allulozę, owoce mnicha czy stewii. Nigdy nie jest za późno, żeby ratować swoje zdrowie i życie.

REKLAMA

Wyniki badania zespołu prof. Yihai Cao opublikowano w czasopiśmie "Cell Metabolism".

Źródło: New York Post/pb/kor

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej