GIS: "nie tylko ogórki są skażone. Nie jedzcie surowych warzyw"

Rzecznik Głównego Inspektora Sanitarnego uważa, że w Niemczech - biorąc pod uwagą skalę zakażeń - nie tylko w ogórkach, ale i w innych warzywach musi występować bakteria E. coli.

2011-05-30, 08:04

GIS: "nie tylko ogórki są skażone. Nie jedzcie surowych warzyw"
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

"Nie jedzcie surowych warzyw z Niemiec"
+
Dodaj do playlisty

Liczba nowych zakażeń ciągle rośnie i przekroczyła już tysiąc. Dziesięć osób zmarło. Jan Bondar, który był gościem Sygnałów Dnia w Programie Pierwszym Polskiego Radia powiedział, żeby wszystkie osoby, które wybierają się do północnych Niemiec wstrzymały się ze spożywaniem wszystkich surowych warzyw. Jan Bondar zaznaczył, że w Polsce nie ma przypadków występowania tej bakterii na warzywach co oznacza, że nasza żywność jest bezpieczna.

Hiszpańskie ogórki sałatkowe to na razie jedyne potwierdzone źródło zakażeń bakterią Escherichia coli w Niemczech. Eksperci ostrzegają, że to jeszcze nie szczyt zachorowań, a liczba przypadków śmiertelnych zapewne będzie większa. Do szpitali, głównie na północy Niemiec codziennie trafiają osoby, u których bakteria wywołała groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy. Lekarze podkreślają, że choroba ta zazwyczaj występuje u dzieci. Wtedy też jest łatwiejsza do wyleczenia. W Niemczech chorują jednak prawie sami dorośli. U nich rokowania są o wiele gorsze.

Przypadki zatrucia groźnym szczepem bakterii notuje się już w kolejnych krajach. Do Danii, Wielkiej Brytanii, Holandii i Szwecji dołączyły Austria, Szwajcaria i Francja. Niemieckie ministerstwo rolnictwa radzi, żeby nie jeść surowych pomidorów, sałat i ogórków. A przyrządzając posiłki szczególnie dbać o higienę.

Więcej w Jedynce >>>

IAR, sm

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej