Chiny: skażony ocet pozbawił życia 11 osób
Skażony ocet spowodował masowe zatrucie pokarmowe muzułmańskiej społeczności z wioski Sangzhu w regionie Sinkiang. 11 osób nie żyje, a 120 uległo zatruciu.
2011-08-22, 10:22
Posłuchaj
Władze chińskie oficjalnie nie potwierdziły jeszcze przyczyn zatrucia i nadal prowadzone jest śledztwo.
Muzułmańska społeczność Ujgurów, zamieszkująca rejon niedaleko miasta Hotan w północno-zachodnich Chinach, spożyła ocet w sobotę wieczorem podczas wspólnego ramadanowego posiłku. Wśród ofiar śmiertelnych jest 6-letnie dziecko, a jedna z zatrutych osób pozostaje w stanie krytycznym.
Nie pierwszy przypadek skażonej żywności
W ciągu ostatnich lat Chiny nawiedziła plaga skandali żywnościowych. Tylko od zeszłego miesiąca chińskie sądy skazały kilkanaście osób, w tym jedną na karę śmierci w zawieszeniu, za udział w produkcji lub sprzedaży wieprzowiny zawierającej toksyczne substancje.
W kwietniu tego roku troje dzieci zmarło, a 35 zatruło się na skutek spożycia mleka, które zostało skażone nitrytem przez rolnika z konkurencyjnego gospodarstwa.
REKLAMA
Przyczyny zatruć
Celowe zanieczyszczanie pokarmów trującymi substancjami w celu osiągnięcia osobistych korzyści lub dla zemsty nie jest w Chinach rzadkością, w sytuacji gdy dostęp do broni jest ściśle kontrolowany przez państwo.
Przyczyną skandali żywnościowych jest także chęć wzbogacenia wartości odżywczej produktów tanim kosztem. W 2008 roku mleko w proszku z dodatkiem melaminy zawierającej azot, która miała zwiększyć zawartość białka, zabiło przynajmniej sześcioro dzieci i spowodowało zatrucie 300 tys.
Za częste zatrucia, zwłaszcza na obszarach wiejskich, odpowiedzialne są także niskie standardy higieny i nieefektywna kontrola jakości pokarmów.
Zobacz galerię: dzień na zdjęciach>>>
REKLAMA
mr
REKLAMA