Jesz dużo czerwonego mięsa? Uważaj na serce

Zdaniem naukowców, którzy opisują swoje badania w tygodniku "Nature”, nadmiar spożywanego czerwonego mięsa szkodzi sercu.

2013-04-08, 11:18

Jesz dużo czerwonego mięsa? Uważaj na serce
. Foto: a_stefik/sxc.hu/cc

Posłuchaj

Rafał Motriuk o badaniach naukowych dotyczących czerwonego mięsa/IAR
+
Dodaj do playlisty

Eksperci wzięli pod lupę związek chemiczny o nazwie karnityna. Testy wykazały, że ta zawarta w czerwonym mięsie rozkładana jest przez bakterie w jelitach. To zwiększa poziom cholesterolu i może być szkodliwe dla serca - piszą autorzy pracy z kilku ośrodków badawczych w USA.

Karnityna to związek chemiczny stosowany czasem przez kulturystów: według niektórych badań pomaga ona zwiększyć masę mięśniową. Inne badania wskazują, że może mieć ona pozytywny wpływ na zdrowie. Niezależni lekarze zgadzają się jednak, że nadmiar czerwonego mięsa jest w ogóle szkodliwy. Najczęstsze zalecenia dietetyków, to nie więcej niż 500 gramów tygodniowo.

pp/IAR

Zobacz galerię: dzień na zdjęciach >>>

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej