Jesz dużo czerwonego mięsa? Uważaj na serce
Zdaniem naukowców, którzy opisują swoje badania w tygodniku "Nature”, nadmiar spożywanego czerwonego mięsa szkodzi sercu.
2013-04-08, 11:18
Posłuchaj
Rafał Motriuk o badaniach naukowych dotyczących czerwonego mięsa/IAR
Dodaj do playlisty
Eksperci wzięli pod lupę związek chemiczny o nazwie karnityna. Testy wykazały, że ta zawarta w czerwonym mięsie rozkładana jest przez bakterie w jelitach. To zwiększa poziom cholesterolu i może być szkodliwe dla serca - piszą autorzy pracy z kilku ośrodków badawczych w USA.
Karnityna to związek chemiczny stosowany czasem przez kulturystów: według niektórych badań pomaga ona zwiększyć masę mięśniową. Inne badania wskazują, że może mieć ona pozytywny wpływ na zdrowie. Niezależni lekarze zgadzają się jednak, że nadmiar czerwonego mięsa jest w ogóle szkodliwy. Najczęstsze zalecenia dietetyków, to nie więcej niż 500 gramów tygodniowo.
pp/IAR
Zobacz galerię: dzień na zdjęciach >>>
REKLAMA
REKLAMA