Kolacja z mistrzem kuchni. Ferran Adria na aukcji
Kolację przygotowaną przez hiszpańskiego mistrza kuchni Ferrana Adrię wystawia na aukcję Sotheby’s. Cena wywoławcza: 5 tysięcy dolarów
2013-04-13, 12:56
Posłuchaj
Ferran Adria kierował słynną restauracją El Bulli, która czterokrotnie zdobyła miano najlepszej na świecie. Tam serwowane były niezwykłe 30-daniowe kolacje. Jednak 2 lata temu restauracja została zamknięta.
Ci, którzy nie zdążyli jej odwiedzić, mają teraz szansę wylicytować kolację 26 kwietnia. Cena wywoławcza jest 20-krotnie wyższa od tej, którą trzeba było zapłacić w restauracji. - Na świecie wiele osób zajmuje się gotowaniem. Musieliśmy znaleźć coś, czego nikt wcześniej nie robił - wyjaśnia kucharz, który jako pierwszy gotował w płynnym azocie.
Jego najsłynniejszymi daniami były jaja dinozaura w mleku kokosowym, ryba-mumia czy kawior z melona. Kierując restauracją El Bulli opracował prawie 2 tysiące przepisów. Twierdzi, że sposobem na sukces jest dążenie nie za sukcesem, tylko za szczęściem.
IAR, tj
Zobacz galerię - dzień na zdjęciach>>>
REKLAMA
REKLAMA