Bio i eko znaczy zdrowsze?
W ostatnim czasie nie tylko w Polsce, ale w całej Europie coraz większym zainteresowaniem cieszy się żywność ekologiczna. Jako społeczeństwo stajemy się świadomymi konsumentami.
2014-04-11, 14:48
Posłuchaj
Żywność ekologiczna produkowana jest bez użycia nawozów sztucznych i pestycydów, które niekorzystnie wpływają na zdrowie ludzi. Prof. Ewa Białkowska ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego tłumaczyła na antenie Polskiego Radia 24, czym różni się żywność ekologiczna od żywności biologicznej.
- Bio i eko znaczy dokładnie to samo. Rozporządzenie Unii Europejskiej reguluje ten aspekt w ten sposób, że kraj członkowski może wybrać jedno określenie. Dla przykładu w Polsce, Niemczech i Danii używa się sformułowania żywność ekologiczna, a Francuzi i Holendrzy wybrali żywność biologiczną – powiedział Gość PR24.
Moda na ekożywność
Zdrowa żywność jest znacznie droższa od artykułów spożywczych wytwarzanych na masową skalę. Nie każdego stać na zakup produktów ekologicznych.
- Żywnością ekologiczną są zainteresowani przede wszystkim ludzie dobrze sytuowani, młodzi, posiadający małe dzieci. Konsumentami są także wegetarianie. Jednak rynek zdrowej żywności cały czas się rozwija – dodała prof. Ewa Rembiałkowska.
Nowe regulacje UE
Kupując żywność ekologiczną możemy być niemal pewni, że nabyty przez nas artykuł jest wolny od niezdrowych substancji. Jednak dotychczasowy system certyfikacji produktów ma zostać jeszcze bardziej zaostrzony przez Unię Europejską.
- Nowe regulacje unijne są próbą wprowadzenia bardzo restrykcyjnych zasad dotyczących pestycydów. To może sprawić, że w pełni ekologiczny produkt może zostać pokrzywdzony. Taka sytuacja jest możliwa m.in. w przypadku, kiedy w jego pobliżu znajdują się uprawy, które są opryskiwane – ocenił Gość PR24.
PR24/MP