Jak będzie zmieniać się światowa produkcja rolna w najbliższych latach?
Struktura światowej produkcji rolnej w ciągu najbliższych dziesięciu lat znacznie się zmieni - poinformowały w opublikowanym w piątek raporcie FAO i OECD. Wzrośnie produkcja zbóż, biopaliw oraz konsumpcja mięsa i nabiału.
2014-07-11, 16:10
Opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Organizację Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) obszerny raport zawiera prognozy dotyczące zmian w światowej produkcji rolnej na lata 2014 - 2023.
Przewiduje on wzrost produkcji zbóż - głównego składnika pożywienia ludzi, lecz także zwierząt hodowlanych. Najbardziej wzrośnie areał upraw kukurydzy i jęczmienia. Z kolei zmniejszą się uprawy ryżu i pszenicy.
Ceny zbóż będą spadać jeszcze dwa lata
Ceny zbóż będą spadały jeszcze przez rok lub dwa, po czym ustalą się na poziomie równym cenom sprzed 2008 r. Jednocześnie ceny mięsa, nabiału i ryb wzrosną.
Z raportu wynika, że obecnie ceny mięsa i nabiału "osiągnęły najwyższy poziom w historii, głównie dlatego, że ich podaż jest niższa niż przewidywano w 2013 r.". Największym producentem mleka na świecie w najbliższych latach staną się Indie.
Z mięs najwięcej będziemy jedli drobiu
Organizacje przewidują, że drób stanie się najczęściej konsumowanym mięsem na świecie, przed wieprzowiną. Kraje rozwijające się przyjmą ponad 80 proc. nadwyżek z produkcji mięsa (ponad 58 mln ton do 2023 r.), z czego połowę stanowić będzie drób, 30 proc. - wieprzowina, a 15 proc. - wołowina. Jak zauważają autorzy raportu, hodowla kurczaków jest tania, a ich mięsa nie obejmują żadne religijne ani kulturowe zakazy.
PAP, awi
REKLAMA