Wakacyjna dieta
Początek sierpnia to jednocześnie półmetek lata. Można to zauważyć także po niezwykle wysokich, wręcz tropikalnych, temperaturach, które są mocno odczuwalne przez nasze organizmy. Dlatego bardzo istotną rzeczą jest to, by codzienna dieta różniła się od diety przyjmowanej w dni, kiedy temperatura za oknem jest umiarkowana.
2014-08-10, 18:55
Posłuchaj
Poniekąd nasz organizm sam się tego domaga. Im wyższa temperatura, tym nasz apetyt się zmniejsza. Mamy za to ochotę na lżejsze i chłodniejsze dania oraz zimne napoje dla orzeźwienia. W związku z tym ilość niektórych produktów w naszej diecie powinniśmy zmniejszyć, a innych zwiększyć. Szczególnie powinniśmy pamiętać o tym, co w okresie letnim jest na wyciągnięcie ręki, czyli o warzywach i owocach.
Dieta podstawą
Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale odpowiednia dieta, dopasowana do konkretnego stylu życia, jest podstawą nie tylko świetnej figury, ale również dobrego samopoczucia i nienagannego stanu zdrowia.
– Tak naprawdę dieta, to 70% sukcesu, ale nie tylko w odchudzaniu i utrzymywaniu odpowiedniej figury. Ma ona także duże znaczenie w prowadzeniu zdrowego trybu życia. Większość osób myśli, że najistotniejsze są ćwiczenia i ogólnie pojęta aktywność fizyczna. Jednak tak naprawdę o sukcesie naszego zdrowego życia decyduje to, co jemy i w jaki sposób spożywamy posiłki – powiedział na antenie PR24 Kamil Olak, rzecznik Fit Diet.
Wakacyjne śniadanie
Przez wiele osób niedoceniane, przez wiele osób wręcz ignorowane. Śniadanie. W rzeczywistości jest podstawą naszego codziennego funkcjonowania. To, co spożyjemy wychodząc do pracy lub szkoły, ma ogromny wpływ na to, jak nasz organizm będzie znosił trudy każdego dnia. Nawet w wakacje.
REKLAMA
– Dobrym pomysłem na wakacyjne śniadanie jest koktajl z jogurtu naturalnego połączonego z sezonowymi owocami, do których zaliczymy truskawki lub maliny. W okresie wakacyjnym dostępne są one niemal na każdym kroku. Do tego dodajemy płatki owsiane i śniadanie gotowe – podpowiedział Kamil Olak.
PR24/Damian Bielecki
REKLAMA