Banki żywności zapobiegają marnowaniu owoców i warzyw

W ciągu trzech miesięcy, od 14 sierpnia do 14 października, banki żywności przekazały ponad 6 tysięcy ton owoców i warzyw objętych rosyjskim embargiem. Niemal połowę tej liczby stanowiły jabłka. Do potrzebujących trafiły także dobrej jakości marchew, kapusta czy śliwki.

2014-10-15, 10:57

Banki żywności zapobiegają marnowaniu owoców i warzyw
. Foto: flickr/Lars P.

Posłuchaj

O tym, jak banki żywności zapobiegają marnowaniu owoców i warzyw mówili w radiowej Jedynce goście Porannych rozmaitości: Marian Borek z Ministerstwa Rolnictwa, Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności i Małgorzata Skoczewska z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach /Błażej Prośniewski, Naczelna Redakcja Gospod
+
Dodaj do playlisty

W rolnictwie marnuje się 33 proc. upraw. Dzieję się to na etapie produkcji i sprzedaży, ale także w sytuacjach kryzysowych, takich jak rosyjskie embargo na polskie owoce i warzywa. W tym roku należy dodać do tego jeszcze bardzo dobre zbiory.

- Z jednej strony należy się cieszyć, że mamy dobre zbiory. Z drugiej zaś strony mamy nieoczekiwaną sytuację, kiedy znaczący odbiorca szczególnie jabłek, ale i innych owoców, podjął decyzję, że nie będzie kupował naszych produktów i nie dopuści ich na rynek, co rodzi duże komplikacje. Mamy dosyć wyraźny spadek cen i problemy z zagospodarowaniem produktów – mówi Marian Borek z Ministerstwa Rolnictwa.

Banki żywności przygotowane na odbiór owoców i warzyw

Ten problem starają się rozwiązać banki żywności.

- W tej sytuacji upatrujemy możliwości pokazania grupom producenckim, rolnikom, że są organizacje pozarządowe w Polsce, które są przygotowane do odbioru dużych partii żywności i prawidłowego ich zagospodarowania - tłumaczy Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

REKLAMA

Banki żywności zachęcają rolników, giełdy spożywcze i sieci handlowe do przekazywania nadwyżek owoców i warzyw. To spotyka się z pozytywną odpowiedzią.

Współpraca rolników z bankami żywności trwa od lat

- Na przestrzeni 10 lat, bo już tyle czasu polscy producenci sprzedający w Broniszach współpracują z warszawskim bankiem żywności, nauczyli się oni, że warto przekazywać żywność. Po pierwsze płynie z tego satysfakcja, że pomogło się drugiemu człowiekowi, po drugie ta żywność nie jest marnowana - mówi Małgorzata Skoczewska z Warszawskiego Rolno-Spożywczego Rynku Hurtowego w Broniszach.

W zamian rolnicy mogą liczyć na rekompensaty. I co ważne od 1 października 2013 roku obowiązuje zwolnienie z podatku VAT, darowizn żywnościowych z przeznaczeniem na cele charytatywne. Dzięki temu, zdaniem ekspertów darowizny żywnościowe powinny cieszyć się większą popularnością.

Polskie jabłka w darze dla potrzebujących.

REKLAMA

Źródło: TVP/x-news

Błażej Prośniewski, awi

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej