Ceny żywności spadają. Nie dla wszystkich to dobra wiadomość
Spadają ceny żywności. To dobra wiadomość dla konsumentów, zła dla producentów. Jak bardzo?
2015-01-08, 11:53
Posłuchaj
W grudniu ceny produktów spożywczych były średnio o 2 proc. niższe niż przed rokiem. Podobne prognozy dotyczą pierwszych miesięcy 2015 roku. Według analityków, tańsze mają być owoce, warzywa, mięso oraz przetwory mleczarskie.
- Składa się na to wiele przyczyn, np. dobry urodzaj w Polsce i na świecie, czy rosyjskie embargo. I choć eksport do Rosji to tylko 5 - 6 procent, to jednak musimy pamiętać, że embargo dotyczy całej Unii, przez co cała masa towarów nie została tam wyeksportowana i pozostała na rynku europejskim - mówił na antenie Polskiego Radia 24, prof. Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Deflacja nie rokuje dobrze na przyszłość
Utrzymująca się od kilku miesięcy deflacja w rolnictwie nie rokuje dobrze na przyszłość, bo dzisiejsze spadki grożą wzrostem cen w niedalekiej przyszłości.
- Rolnicy ponieśli koszty produkcji upraw po wyższych cenach. Za zbiory uzyskują niższe. A jednocześnie muszą ponosić cały czas dodatkowe nakłady, np. finansować utrzymanie zapasów. I może się zdarzyć się tak, że w najbliższym czasie część rolników wycofa się z produkcji, nie będzie dbała o swoje plantacje, a to spowoduje wzrost cen - dodaje ekspert.
REKLAMA
Jak będzie w drugiej połowie roku?
- To trochę wróżenie z fusów - mówi prof. Kowalski - Oprócz tego, że nie możemy przewidzieć, jakie będą zbiory w 2015 roku, mamy kilka innych niewiadomych, np. czy Rosja utrzyma embargo, co dalej z regulacjami w Unii, bo kończy się np. kwotowanie mleka. Dziś trudno powiedzieć, jak będą kształtowały się ceny w II połowie 2015 roku.
Błażej Prośniewski, awi
REKLAMA
REKLAMA