Spada produkcja ryb. Ceny pójdą w górę?
W ubiegłym roku przemysł rybny wyprodukował mniej ryb mrożonych i wędzonych łososi, a więcej konserw rybnych. Najwięcej wytworzono marynat, najczęściej przetwarzaną rybą był śledź - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
2015-03-12, 09:20
Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach  przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 50 osób) wyniosła w 2014 r.  374,6 tys. ton i była o 3,6 proc. mniejsza, niż w roku poprzednim.  Spadek produkcji dotyczył głównie całych morskich ryb mrożonych (o ok.  33 proc. do 36,3 tys. ton). 
Mniej wytworzono wędzonych łososi i  innych ryb wędzonych oraz mrożonego mięsa z ryb morskich. W 2014 r.  wzrosła produkcja przetworów i konserw z ryb. W strukturze produkcji  dominują marynaty z ponad 42 proc. udziałem w rynku. Najczęściej w  produkcji przetworów i konserw wykorzystuje się śledzie. 
 Eksport sektora  rybnego spadł o 10 proc.
Według  wstępnych danych, w ubiegłym roku spadł o 10 proc. eksport sektora  rybnego i wyniósł 366,3 tys. ton.  Wartość eksportu w stosunku do 2013  r. spadła o 3,9 proc. do 6,26 mld zł. 
Spadek wolumenu wywozu  spowodowany był głównie ograniczeniem sprzedaży szprotów w portach  zagranicznych przez polskich rybaków bałtyckich oraz spadkiem sprzedaży  ryb poławianych przez statki dalekomorskie. Łącznie w ten sposób  wyeksportowano 57,2 tys. ton ryb, tj. o 37,2 proc. mniej niż w 2013 r. 
Zmiany  w eksporcie podstawowych grup produktów były niewielkie. Na poziomie  roku poprzedniego utrzymał się wywóz ryb wędzonych (52,9 tys. ton), o  1,0 proc. zmniejszył się eksport filetów i mięsa z ryb (65,2 tys. ton),  natomiast o 2,5 proc. więcej wyeksportowano przetworów i konserw z ryb  (118,6 tys. ton). 
Wyższe  ceny transakcyjne łososi
Na wzrost wartości eksportu wpłynęły wyższe  ceny transakcyjne łososi (średnio o ok. 10 proc.), które stanowiły w  2014 r. prawie 53 proc. wartości całego polskiego eksportu sektora  rybnego. Głównym odbiorcą były nadal Niemcy z 40,9 proc. udziałem w  ujęciu ilościowym i ponad 55 proc. w ujęciu wartościowym. 
Import  ryb, przetworów rybnych i owoców morza do Polski wyniósł w 2014 r.  519,7 tys. ton i był o 2,9 proc. większy niż rok wcześniej. Więcej niż  rok wcześniej sprowadziliśmy świeżych ryb (o 8,5 proc., 151,6 tys. ton)  oraz przetworów i konserw (o 10,2 proc., 47,0 tys. ton). Podobny jak w  2013 r. był przywóz ryb mrożonych, a nieznacznie zmniejszył się przywóz  filetów i mięsa z ryb.
PAP, awi