200 lat SGGW. Zaczęło się od Wydziału Rolnego
Było to wydarzenie o znaczeniu wykraczającym poza ziemie polskie, podkreśla dziekan Wydziału Rolnictwa i Biologii w dzisiejszej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Grażyna Garbaczewska.
2015-05-29, 09:52
Posłuchaj
Było to wydarzenie o znaczeniu wykraczającym poza ziemie polskie, podkreśla dziekan Wydziału Rolnictwa i Biologii w dzisiejszej Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Grażyna Garbaczewska.
- Ta inicjatywa Stanisława Staszica, Stanisława Potockiego, Beniamina Flatta i jeszcze wielu światłych ludzi była niezwykle cenna dla powstania pierwszej w tej części Europy, a czwartej na świecie takiej instytucji, która zaczęła kształcić na poziomie wyższym w zakresie nauk rolniczych. Dalsze losy Instytutu Marymonckiego były burzliwe, ale rok 1906 stał się znowu momentem, kiedy rozpoczęto tworzenie i odbudowywanie idei kształcenia uniwersyteckiego właśnie w zakresie nauk rolniczych – wyjaśnia Grażyna Garbaczewska.
Szeroki zakres kształcenia
Od 200 lat SGGW kształci rolników, zootechników, lekarzy weterynarii.
Szkoła przekształciła się w uniwersytet, są też wydziały, które nie są związane z rolnictwem.
Wysoka pozycja uczelni w rankingach szkół wyższych
W rankingach uczelni wyższych SGGW plasuje się wśród najlepszych.
- Ostatnio przeprowadzony ranking uczelni pokazuje, że właśnie kierunek rolnictwo i leśnictwo SGGW znajduje się w pierwszej setce uczelni światowych. Ocena parametryczna dokonana przez Polską Komisję Akredytacyjną uplasowała nas w kategorii A, co pokazuje, że i pracownicy naukowi, i doktoranci są niezwykle zaangażowani w badania – podkreśla dziekan.
Uroczystości związane z dwóchsetleciem powstania uczelni zakończą się w przyszłym roku w maju, ale przez cały czas odbywać się będą liczne imprezy, seminaria i wystawy przypominające, że SSGW istnieje i kształci młodych ludzi już od dwustu lat.
Elżbieta Mamos, awi