Mięso z laboratorium za kilka lat zastąpi naturalne?

Na razie nie ma jeszcze oficjalnej nazwy, ale logiczna byłaby - "Lab-burger". Holenderscy naukowcy hodują wołowinę z komórek macierzystych. Przewidują, że na rynku pojawi się za pięć lat.

2015-10-16, 11:58

Mięso z laboratorium za kilka lat zastąpi naturalne?
Komórki macierzyste umieszcza się w roztworze, gdzie zmieniają się w mięso. Foto: Pixabay

Posłuchaj

Laboratoryjne mięso hodują naukowcy w Holandii. Reportaż Rafała Motriuka (IAR)
+
Dodaj do playlisty

- Z jednej strony to szaleństwo, ale nie unikniemy tego. Obecna, tradycyjna produkcja mięsa nie jest dobra dla środowiska i dla zwierząt, a w przyszłości mięsa będzie za mało, by wyżywić wszystkich chętnych - powiedział BBC autor eksperymentu profesor Mark Post z Uniwersytetu w Maastricht.

Na początku pobiera się komórki macierzyste od krów. Następnie umieszcza się je w fioletowym roztworze, gdzie te się namnażają. Potem powstają z nich tkanki mięśniowe - czyli wołowina. Takie mięso nadaje się do spożycia. Wystarczy je ugotować.

Prototyp holenderskiego lab-burgera skonsumowano dwa lata temu, jednak wtedy porcja kosztowała ponad milion złotych. Obecnie holenderscy naukowcy chcą produkować taką wołowinę po bardziej przystępnych cenach. Być może hamburgery z laboratorium będziemy jeść już za pięć lat.

IAR, RG

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej