W świątecznym koszyku zdrożały warzywa i ryby, staniały jaja, szynka i biała kiełbasa

Za koszyk z żywnością na święta nie zapłacimy więcej niż w roku ubiegłym.

2016-03-24, 09:31

W świątecznym koszyku zdrożały warzywa i ryby, staniały jaja, szynka i biała kiełbasa
W tym roku mniej będą nas kosztowały pisanki. Nadprodukcja sprawiła, że jaja są tańsze niż przed rokiem.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Dlaczego w tym roku nie zapłacimy więcej za produkty w wielkanocnym koszyku, wyjasnia w POlskim Radiu 24 profesor Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

̶  Przy ogólnym podsumowaniu wydatków, bez przeprowadzenia dokładnych analiz,  trudno zauważyć różnice, podkreśla profesor Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

̶  Myślę, że dla osób, które nie spisują dokładnie ile płaciły za produkty, to różnice będą niezauważalne – mówi profesor.

Najbardziej zdrożeją warzywa

W świątecznym koszyku żywnościowym Anno Domini 2016 odczuwalne różnice cen będą dotyczyły warzyw. 

W porównaniu z rokiem ubiegłym, wzrost cen sięga kilkudziesięciu procent. Przyczyniła się do tego ubiegłoroczna susza.

REKLAMA

̶  Droższe będą warzywa oraz owoce cytrusowe – mówi prof. Kowalski.

I wymienia, że np. ziemniaki i cebula są droższe o 50 procent.

Mniej zapłacimy za jaja i przetwory mleczne

Wyższe ceny warzyw zrekompensujemy sobie płacąc mniej za przetwory mleczne i jaja.

̶  Masło staniało o 10 procent, jaja – o kilka procent. W przypadku jaj, spadki wynikają z nadprodukcji – wyjaśnia szef Instytutu.

REKLAMA

Taniej za szynkę i białą kiełbasę

Choć ceny skupu żywca wieprzowego zaczynają rosnąć, to przedtem długo utrzymywały się na bardzo niskim poziomie. Wcześniejsze przygotowanie zapasów przez handel sprawia, że ceny mięsa i wędlin nie będą wygórowane  - uważa profesor  Andrzej Kowalski.

Jak wymienia, szynka i kiełbasa biała powinny być tańsze, gdyż są z surowca, gdy kupowano go, gdy jeszcze nie zaczął drożeć.

Cukier na świecie droższy, ale nie w Polsce

Na świecie wzrosły ceny cukru, co znalazło pewne odzwierciedlenie również w Polsce.

̶  Na szczęście mieliśmy spore  zapasy, stąd wzrost cen nie będzie duży, wyjaśnia  dyrektor  Instytutu Ekonomiki Rolnictwa  i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

W porównaniu z rokiem ubiegłym  droższe są  ryby, z  wyjątkiem śledzi.

Dariusz Kwiatkowski, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej