Polska ma bezpieczną żywność

Polska zajmuje 29 miejsce pośród 113 krajów monitorowanych przez Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego.

2016-06-26, 16:12

Polska ma bezpieczną żywność
Indeks składa się z trzech elementów: dostępności do żywności, osiągalności cenowej żywności oraz jej bezpieczeństwa.Foto: Pixabay

Posłuchaj

Polska zajmuje 29 miejsce pośród 113 krajów monitorowanych przez Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego. Co składa się na te ocenę, wyjaśnia w radiowej Jedynce Polska zajmuje 29 miejsce pośród 113 krajów monitorowanych przez Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego. /Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Tym samym znajduje się w grupie państw o najlepszym wyniku na świecie. Jakie kryteria są brane pod uwagę przy tworzeniu Indeksyu, wyjaśnia Piotr Gill z Du Pont Polska.

Na indeks składa się trzy elementy

─  Indeks składa się z trzech elementów: dostępności do żywności, osiągalności cenowej żywności oraz jej bezpieczeństwa – mówi ekspert.

I kontynuuje, że te trzy elementy są badane na płaszczyźnie 28 bardziej szczegółowych wskaźników, i na tej podstawie generowany jest indeks dla poszczególnych krajów.

Indeks byłby dla Polski lepszy gdyby nie słaby produkt krajowy brutto na osobę i nakłady na B+R w rolnictwie

Dobra Pozycja Polski jest faktem, ale są obszary gdzie mamy jeszcze sporo do nadrobienia, zwłaszcza w porównaniu z rozwiniętymi krajami Europy.

Jak mówi ekspert, są to przede wszystkim dwa elementy, które źle wypadają dla Polski, i to od początku edycji Indeksu – to produkt krajowy brutto per capita i nakłady na badania i rozwój w rolnictwie.

─ Ten element jest w naszym przypadku oceniany na 12,5 punktu przy skali 100 punków, jest to też poniżej średniej światowej – mówi ekspert.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego jest opracowywany przez Economist Intelligence Unit na zlecenie firmy Du Pont.

Elżbieta Mamos, jk

Polecane

Wróć do strony głównej