Ruszają pierwsze w Polsce studia piwowarskie
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w październiku ruszają pierwsze w Polsce podyplomowe studia piwowarskie.
2016-07-17, 14:57
Posłuchaj
Nabór w zasadzie już się zakończył, bo w kilka dni zgłosił się komplet słuchaczy zainteresowanych studiami z technologii piwowarstwa. Ciągle jednak można się zapisywać na listę rezerwową.
Więcej o programie studiów i zapotrzebowaniu na fachowców od warzenia piwa w audycji Agro Fakty, prowadzonej przez Karolinę Mózgowiec.
Piwowarów poszukują wielkie i lokalne browary
─ Studia to odpowiedź na potrzeby rynku - tłumaczy prof. Joanna Kawa-Rygielska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Jak podkreśla, środowisko przemysłowe wysyła od dawna sygnały o wielkim zainteresowaniu studiami obejmującymi technologie piwowarskie.
─Nie tylko przemysł potrzebuje wykształconych piwowarów, ale coraz więcej osób chce się kształcić w tym kierunku – mówi profesor.
REKLAMA
Tym bardziej, że w ostatnich latach powstają małe browary rzemieślnicze i można wręcz mówić o rewolucji piwnej, która przyszła do Europy ze Stanów Zjednoczonych.
─ Jest więc zapotrzebowanie na pracowników - mówi Danuta Gut ze związku pracodawców przemysłu piwowarskiego "Browary Polskie".
Browary chcą też dokształcać swoich pracowników
Jak podkreśla, największe potrzeby dotyczące wykształconych piwowarów zgłaszają browary rzemieślnicze i restauracyjne.
Duże browary i browary regionalne chcą też dokształcać pracowników. Jak mówi prof. Kawa-Rygielska, program studiów zapewni szeroki wachlarz wiedzy.
Studia obejmą cały proces produkcji i handlu piwem
I wymienia dział słodownictwa, technologii piwowarskiej, jest też dział zarządzania biomasą, drożdży piwowarskich oraz oceny produkcji i produktów finalnych.
Będzie też dział związany z marketingiem, możliwością założenia własnego minibrowaru, zarządzania jakością w browarze.
Część zajęć będzie się odbywać w browarach.
─ To pozwoli na zdobywanie praktycznych umiejętności warzenia piwa – mówi prof. Kawa-Rygielska.
W Polsce mamy ok. 150 browarów. A branża generuje około 205 tys. miejsc pracy – w rolnictwie, gastronomii i handlu.
REKLAMA
W Europie jedno miejsce pracy w browarze generuje 16 miejsc pracy w innych branżach.
Statystyczny Polak wypija ok. 98 litrów piwa rocznie. Karolina Mózgowiec, jk
Polecane
REKLAMA