Ruszają pierwsze w Polsce studia piwowarskie

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w październiku ruszają pierwsze w Polsce podyplomowe studia piwowarskie.

2016-07-17, 14:57

Ruszają pierwsze w Polsce studia piwowarskie
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: Pixabay

Posłuchaj

O programie pierwszych studiów piwowarskich i zapotrzebowaniu na fachowców od warzenia piwa w audycji Agro Fakty, prowadzonej przez Karolinę Mózgowiec.
+
Dodaj do playlisty

Nabór w zasadzie już się zakończył, bo w kilka dni zgłosił się komplet słuchaczy zainteresowanych studiami z technologii piwowarstwa. Ciągle jednak można się zapisywać na listę rezerwową.

Więcej o programie studiów i zapotrzebowaniu na fachowców od warzenia piwa w audycji Agro Fakty, prowadzonej przez Karolinę Mózgowiec.

Piwowarów poszukują wielkie i lokalne browary

─ Studia to odpowiedź na potrzeby rynku - tłumaczy prof. Joanna Kawa-Rygielska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.


Jak podkreśla, środowisko przemysłowe wysyła od dawna sygnały o wielkim zainteresowaniu studiami obejmującymi technologie piwowarskie.

─Nie tylko przemysł potrzebuje wykształconych piwowarów, ale coraz więcej osób chce się kształcić w tym kierunku – mówi profesor.

REKLAMA


Tym bardziej, że w ostatnich latach powstają małe browary rzemieślnicze i można wręcz mówić o rewolucji piwnej, która przyszła do Europy ze Stanów Zjednoczonych.

─ Jest więc zapotrzebowanie na pracowników - mówi Danuta Gut ze związku pracodawców przemysłu piwowarskiego "Browary Polskie".

Browary chcą też dokształcać swoich pracowników

Jak podkreśla, największe potrzeby dotyczące wykształconych piwowarów zgłaszają browary rzemieślnicze i restauracyjne. 

Duże browary i browary regionalne chcą też dokształcać pracowników. Jak mówi prof. Kawa-Rygielska, program studiów zapewni szeroki wachlarz wiedzy.

Studia obejmą cały proces produkcji i handlu piwem

I wymienia dział słodownictwa, technologii piwowarskiej, jest też dział zarządzania biomasą, drożdży piwowarskich oraz oceny produkcji i produktów finalnych.

Będzie też dział związany z marketingiem, możliwością założenia własnego minibrowaru, zarządzania jakością w browarze.

Część zajęć będzie się odbywać w browarach.

─ To pozwoli na zdobywanie praktycznych umiejętności warzenia piwa – mówi prof. Kawa-Rygielska.

W Polsce mamy ok. 150 browarów. A branża generuje około 205 tys. miejsc pracy – w rolnictwie, gastronomii i handlu.

REKLAMA

W Europie jedno miejsce pracy w browarze generuje 16 miejsc pracy w innych branżach.

Statystyczny Polak wypija ok. 98 litrów piwa rocznie. Karolina Mózgowiec, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej