Nowy hit eksportowy: borówka amerykańska
Po kurczakach czy pieczarkach, borówki stają się naszym kolejnym hitem eksportowym Polski. Produkcja tych owoców jest bardziej opłacalna, niż w przypadku czarnych porzeczek czy truskawek.
2016-08-03, 14:13
Posłuchaj
Wysokie ceny i chłonne rynki zbytu zapewniają opłacalność produkcji borówki w Polsce.
W tym roku zbiory rozpoczęły się wcześniej i już powoli zbliżają się do finiszu. Według wstępnych szacunków zbiorą borówki będą nieznacznie niższe, w porównaniu z ubiegłym rokiem. Wyniosą około 16 tysięcy ton. Zdaniem Mariusza Podymniaka z portalu jagodnik.pl mamy do czynienie z nietypowym sezonem borówkowym .
- Normalnie borówka zaczynała się w drugim tygodniu lipca, zbiory trwały do początku września. Ten rok jest na tyle nietypowy od poprzednich, że zbiory zaczęły się już pod koniec czerwca, a w pierwszych dniach sierpnia już się kończą. Borówek na rynku będzie już coraz mniej – wyjaśnia gość.
Polska trzecia na świecie
Polska jest dziś największym producentem borówki w Europie. Jej uprawa z roku na rok rośnie, bo rośnie popyt na te owoce.
REKLAMA
- Borówka amerykańska jest coraz bardziej popularna. Jesteśmy już obecnie trzecim największym producentem borówki na świecie, po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie - tłumaczy Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Eksport rośnie
Owoce wysyłamy przede wszystkim do krajów Europy Zachodniej. Eksportujemy 80 procent krajowej produkcji.
- Borówki stały się polskim produktem narodowym. Nie tylko coraz więcej jest sprzedawanych na rynku krajowym, część produkcji trafia również na eksport. Głównym odbiorcom jest Wielka Brytania, bardzo dużo borówki sprzedajemy również do takich krajów jak Holandia, Niemcy, Czechy i kraje Skandynawskie - dodaje Mariusz Podymniak.
Ceny są dobre
Bo też ceny borówki w tym roku są wysokie,
REKLAMA
- Nie było takiego roku, żeby borówka była nieopłacalna. Oczywiście najlepsze ceny uzyskują producenci, którzy mają wysoką jakość i eksportują owoce. Ceny dochodzą do 5 euro za kilogram – wyjaśnia.
Nowe produkty i rynki zbytu
Nasi producenci widzą potencjał tej uprawy i szukają nowych rynków zbytu.
- Producenci rozszerzają produkcję, bo widzą duży potencjał w eksporcie. Produkowane są też inne borówkowe soki tłoczone, owoce suszone, czy wsady do ciast - dodaje Tomasz Smoleński.
Produkują też bio borówki w gospodarstwach ekologicznych - na które rośnie popyt u naszych zachodnich sąsiadów.
REKLAMA
Justyna Golonko, abo
REKLAMA