Nowoczesne systemy w przemyśle mlecznym
Aby utrzymać konkurencyjność polskiej żywności na światowych rynkach rolnictwo i przemysł spożywczy muszą inwestować w innowacje.
2016-09-28, 14:27
Posłuchaj
W produkcji mleka owa innowacyjność zaczyna się już w oborze. Rolnicy mają do dyspozycji urządzenia i programy dokładnie monitorujące jakość surowca.
Dają one szanse na przeprowadzenie w czasie rzeczywistym analizy samego mleka i przechowywania tych informacji - wyjaśnia Mateusz Bonecki z firmy BetterSolutions.
Ergonomia logistyki
Kolejnym etapem poprawy efektywności produkcji jest optymalizacja transportu.
- To przede wszystkim systemy optymalizujące proces zwózki mleka, tak by układać trasy bardziej ergonomiczne, tak by oszczędzić ilość kilometrów pokonywanych przez pojazdy, które zwożą surowiec od rolnika. W konsekwencji redukuje się też zużycie paliwa – tłumaczy gość.
Systemowy sukces
Potem należy unowocześnić linie technologiczne i procesy zarządzania firma. Dopiero całość tych działań może zapewnić rynkowy sukces.
- Rozwiązania mają na celu zbudowanie ekosystemu, gdzie dane od stacji, w której odbierany jest surowiec przez firmę transportową, przez przedsiębiorstwa organizujące logistykę i dystrybucję, aż po magazyny mogą być połączone w jeden system – dodaje.
W roku 2015 wyeksportowaliśmy z Polski żywność za 23,6 mld euro, Eksperci szacują , że eksport naszej żywności w 2016 r. utrzyma dynamikę z 2015 r., czyli wzrośnie o 7-8 proc. rdr i powinien przekroczyć wartość 25 mld euro.
REKLAMA
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA