Centrum badań naukowych poświęcone... sztuce kulinarnej

We Francji powstało centrum badań naukowych poświęcone... sztuce kulinarnej. Założycielem otwartego w tym tygodniu instytutu naukowego jest jeden z najsłynniejszych francuskich kucharzy.

2008-12-14, 13:15

Centrum badań naukowych poświęcone... sztuce kulinarnej

We Francji powstało centrum badań naukowych poświęcone... sztuce kulinarnej. Założycielem otwartego w tym tygodniu instytutu naukowego jest jeden z najsłynniejszych francuskich kucharzy.

Paul Bocuse, mimo swoich 84 lat, wielkiej sławy, majątku i najwyższych ocen w przewodnikach kulinarnych, założył placówkę naukową, której działalność nie będzie poświęcona wyłącznie najbardziej luksusowej i najdroższej gastronomii. Celem prowadzonych tam badań ma być poprawa jakości odżywiania się ludzi.

Twórca instytutu badawczego wyszedł z założenia, że 800 milionów ludzi na świecie cierpi na otyłość i że przypadłość ta dotyka coraz częściej dzieci. Potrzebne jest zatem stworzenie i propagowanie reguł dobrego odżywiania się. Będzie to właśnie jedno z zadań instytu badawczego Paula Bocuse’a.

Placówka będzie się mieściła w stworzonej przez niego szkole kucharskiej w miejscowości Ecully niedaleko Lyonu. Będzie ona przyjmowała doktorantów i będzie posiadała własną kuchnię, w której będzie można przygotować do 800 posiłków.

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej