Wzrost produkcji cukru, rośnie też popyt, a co z cenami?
W tym roku zarówno w Polsce, jak i na świecie zapowiada się wzrost produkcji cukru, odnotowywany jest także stały wzrost popytu na cukier. W Polsce ten wzrost wiąże się z bardzo dobrymi zbiorami buraków cukrowych, podkreśla dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
2016-10-27, 14:15
Posłuchaj
- Zbiory będą na pewno większe niż w zeszłym roku. W tym roku jest po pierwsze dużo większa powierzchnia uprawy buraków cukrowych, to jest 200 tys. hektarów. Plony będą bardzo wysokie, ok. 65 ton z hektara, więc zbiory będą bardzo duże i jest szansa, że wyprodukujemy nawet 2 mln, albo nawet więcej ton cukru – przewiduje gość radiowej Jedynki.
Likwidacja kwot cukrowych w UE
Jakie zmiany na tym rynku może przynieść zapowiadana w 2017 r. likwidacja kwot cukrowych w UE.
- Likwidacja kwot cukrowych spowoduje zasadnicze zmiany. Zlikwidowana zostanie również minimalna cena skupu buraków cukrowych. Więc tutaj jest kilka znaków zapytania, jak będą się kształtowały relacje pomiędzy plantatorami a przemysłem cukrowniczym. Jest jednak okres przejściowy, z którego polscy plantatorzy korzystają, są dopłaty związane z produkcją buraków cukrowych, to będzie łagodziło skutki gwałtownych zmian – wyjaśnia ekspert.
Dobre perspektywy przed plantatorami
Dr Piotr Szajner uważa jednak, że przed europejskimi i polskimi plantatorami buraków cukrowych są dobre perspektywy.
- Świat będzie potrzebował bardzo dużo cukry. Popyt na cukier będzie rósł mniej więcej o 2 proc. rocznie i produkcja również powinna tyle rosnąć, aby ten popyt zaspokoić. W związku czym rosnący popyt powinien generować wyższe ceny – uważa dr Piotr Szajner.
Polska jest obecnie trzecim producentem cukru w UE.
Elżbieta Mamos, awi
REKLAMA
Polecane
REKLAMA