GIS ostrzega przed trzema partiami jaj z salmonellą. Producent wycofał je ze sprzedaży
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed jajami, w których wykryto bakterie salmonelli.
2016-11-26, 08:56
Producent jaj, w których wykryto salmonellę uspokaja: jaja z bakteriami zostały wycofane z rynku. Chodzi o jaja od firmy Fermy Drobiu Woźniak, które były sprzedawane w sklepach sieci DINO.
Ostrzeżenie dotyczy tylko konkretnej partii i sieci sprzedaży
Producent zastrzega, że wydane przez Główny Inspektorat Sanitarny ostrzeżenie dotyczy tylko konkretnych produktów z konkretnej sieci, a nie całej partii jaj. Firma zauważa też - powołując się na głównego lekarza weterynarii - że obróbka termiczna jaj, czyli gotowanie, pieczenie czy smażenie, gwarantuje całkowite unieszkodliwienie bakterii Salmonella.
Główny Inspektorat Sanitarny w wydanym komunikacie ostrzegał zaś, że spożywanie tych jaj może być zagrożeniem dla zdrowia. Bakterie Salmonelli mogą wywoływać ciężkie zatrucia pokarmowe, a w skrajnych przypadkach także poważne choroby, jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, płuc czy trzustki.
Trzy partie zarażonych jaj
Chodzi o trzy partie jaj. Pierwsza z nich jest oznaczona jako "Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A", z kodem na skorupce 3PL30051328 i datą minimalnej trwałości 03.12.2016.
REKLAMA
Druga to "Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A", z kodem na skorupce 3PL30101312 i datami minimalnej trwałości 5.12.2016 oraz 6.12.2016.
Szkodliwe drobnoustroje wykryto też w partii oznaczonej jako "Jaja średnie M 30 sztuk klasa jakości A, klasa wagowa M", kodem na skorupce 3PL08101301 i datą minimalnej trwałości 03.12.2016.
Jaja z bakteriami salmonelli pochodziły z firmy Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. i były sprzedawane w sklepach sieci DINO POLSKA S.A.
IAR, jk
REKLAMA
REKLAMA