Eksport żywności będzie rósł. Pomaga słaba złotówka
Na ostateczne dane dotyczące eksportu żywności z Polski w 2016 r. musimy jeszcze poczekać, ale już teraz wiadomo, że nasz eksport będzie mniejszy niż prognozowane 25 mld euro.
2016-12-29, 14:07
Posłuchaj
Czy tę wartość uda się osiągnąć w roku przyszłym?
- W 2017 roku powinniśmy powrócić do kilkuprocentowego wzrostu eksportu. Trudno o prognozy w tym momencie, ale myślę, że nawet 5 proc. jest spokojnie osiągalne. To oznacza, że w przyszłym roku wartość eksportu może osiągnąć 25 mld euro – uważa Michał Koleśnikow z banku BGŻ BNP PARIS BAS.
Pomaga słaba złotówka
Pomagać polskim eksporterom powinna także słaba złotówka i wzrost cen żywności na światowych rynkach.
- Wydaje się, że w 2017 roku kursy walutowe będą pomagać. Nawet, jeśli złoty zacznie się umacniać, to z bardzo niskiego poziomu. Prawdopodobnie wyższe będą ceny surowców na świecie, a to ma pozytywny wpływ na wartość eksportu – dodaje.
Eksperci z Banku Gospodarstwa Krajowego szacują, że dynamika wzrostu polskiego eksportu może powrócić w 2017 roku do poziomu 8-10 procent rok do roku ze względu na znaczące przyspieszenie ekspansji polskich firm na poza unijne rynki zewnętrzne.
REKLAMA
Elżbieta Mamos, abo
Polecane
REKLAMA