Czy Polacy polubili cydr?

Z rozpoczęciem sezonu letniego rośnie w Polsce spożycie piwa i cydru. Czy tak będzie także w tym roku? Zobaczymy.

2017-04-29, 13:45

Czy Polacy polubili cydr?
Cydr. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

O nowościach na rynku cydru w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki mówi Robert Ogór, prezes firmy Ambra (Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

Rok 2016 nie był jednak dla producentów cydru najlepszy przyznaje Robert Ogór, prezes firmy Ambra.

- W 2016 roku zanotowaliśmy lekki spadek na rynku cydru, po trzech latach wzrostów, gdy cydr z przytupem wszedł na polskie stoły. Branża piwna nie próżnowała, wprowadziła w ostatnich latach szereg ciekawych, regionalnych piw i chyba w 2016 roku cydr pozostał w cieniu tego piwnego trendu – wyjaśnia rozmówca.

10 milionów litrów


Jaka była produkcja cydru w roku ubiegłym ilościowo i wartościowo?

- Szacujemy, że to było około 10 milionów litrów i rynek cydru osiągnął wartość 100 mln złotych – wylicza gość.

Odżywczy cydr
 
Cydr od roku ubiegłego jest w programie ministerstwa rolnictwa "Poznaj Dobrą Żywność", między innymi ze względu na swoje wartości odżywcze. O jakich substancjach odżywczych mówimy wyjaśnia Artur Dubaj technolog z firmy Ambra.

- Mówimy o takich substancjach odżywczych, jak sole mineralne, potas, mangan, prowitamina A, czy też związki polifenoli, które są obecne w jabłkach. Przypomnę jeszcze, że żeby otrzymać jeden litr cydru potrzebujemy około 1,5 kg jabłek – dodaje.

Nowością w tym sezonie ma być cydr niefiltrowany i cydry produkowane z jednego gatunku jabłek które, choć droższe, cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.

Elżbieta Mamos, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej