System gwarantowanej jakości żywności QAFP z godłem "Teraz Polska"?
Konkurencja na rynku żywności jest ogromna. Producenci rywalizują przede wszystkim ceną, ale wielu z nich coraz większą wagę przywiązuje do jakości i to gwarantowanej konkretnym świadectwem. Dla systemu gwarantowanej jakości żywności QAFP Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego ubiega się o wyróżnienie w konkursie godła promocyjnego „Teraz Polska”.
2017-05-06, 10:00
Posłuchaj
Żywność kupowana w sklepach jest bezpieczna i zdrowa - to oczywiste. Natomiast produkty ze znakiem QAFP mają określoną jakość, zgodną z parametrami podanymi przez grono naukowców, mówi Jolanta Cichomska z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, UPEMI.
- To znaczy, że wędliny oznaczone logiem systemu QAFP charakteryzują się najwyższej jakości surowcem, który pochodzi z odpowiednich świń, hodowanych z przestrzeganiem zasad dobrostanu, odpowiednio tuczonych. W procesie produkcji wędlin nie stosujemy substancji, które wpływają na poprawę smaku, zapachu i należy podkreślić, że cały proces produkcji jest kontrolowany przez niezależną jednostkę certyfikującą – wyjaśnia rozmówczyni radiowej Jedynki.
Jakie wymagania musi spełniać mięso?
To nie jest tożsame z żywnością ekologiczną. QAFP jest systemem dla branży mięsnej, która chce przedstawić produkty wysokiej jakości, wyjaśnia Barbara Wilczek z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.
- Jeśli chodzi o produkcję świń w systemie QAFP, bo w systemie tym oprócz wędlin mamy jeszcze mięso wieprzowe, jak również drobiowe, pochodzące z kurczaka, indyka oraz młodej, polskiej gęsi owsianej, to mięso nie może być mrożone. Może być tylko i wyłącznie świeże. Zwierzęta są w odpowiedni sposób jeszcze karmione, czyli ograniczone są te pasze, które wpływają na jakość, sensorykę, smak i wygląd tego mięsa i są dobierane rasy, które są pozbawione genu stresu, który z kolei wpływa na tę jakość mięsa i każda półtusza jest badana pod względem pH, które świadczy, że to mięso jest pozbawione wad jakościowych i technologicznych – tłumaczy ekspertka.
REKLAMA
Mięso wyprodukowane w tym systemie musi być kruche, soczyste, o odpowiedniej barwie, nie może mieć ubytków podczas obróbki termicznej, co jest bardzo ważne dla konsumenta, który płaci za jakość, dodaje Barbara Wilczek.
Znak jakości przyznawany konkretnym produktom
Czy wielu producentów jest w systemie?
- W drobiu to jest 40 proc. rynku. Jeśli chodzi o wieprzowinę, to tutaj jest najmniej, ale wynika to z tego, że cały czas jest zbyt niska konsolidacja pionowa i pozioma. Natomiast jeśli chodzi o producentów wędlin, to mamy ok. 180 asortymentów. Bardzo ważne jest, że system gwarantowanej jakości żywności nie jest znakiem przyznawanym zakładowi, tylko jest to znak przyznawany konkretnemu produktowi – podkreśla rozmówczyni Jedynki.
Wspieranie polskich produktów
Żeby dodatkowo wzmocnić i potwierdzić wiarygodność produktów ze znakiem QAFP, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego zdecydowała się ubiegać o wyróżnienie w konkursie godła promocyjnego „Teraz Polska”. Tym bardziej, że są to przede wszystkim produkty polskie, podkreśla ekspertka UPEMI.
REKLAMA
- Jest to krajowy system jakości, dla polskich konsumentów i każdy polski konsument powinien wspierać rodzime produkty, tak jak dzieje się to w innych krajach Unii Europejskiej – zaznacza rozmówczyni Jedynki.
Co, niezależnie od wszystkich zalet, jest także pewną ochroną polskich producentów i polskiego rynku.
Również w eksporcie, zdaniem UPEMI, jakość będzie grała coraz większą rolę, bo ceny produktów żywnościowych niemieckich, brytyjskich i polskich stają się porównywalne.
Aleksandra Tycner, awi
REKLAMA
Polecane
REKLAMA