W Poznaniu wystawa polskich zwierząt hodowlanych

W Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów zakończyła się XXVIII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych.

2017-05-08, 20:48

W Poznaniu wystawa polskich zwierząt hodowlanych
Najstarsze bydło polskie rasy czerwonej znane jest od 100 lat i to w ocenie i hodowli. Foto: Wikimedia Commons,myself (User:Piotrus)

Posłuchaj

W Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów zakończyła się XXVIII Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych. O polskich rasach bydła, mówi w Agro Faktach Dyrektor Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt, Leszek Sobolewski./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
+
Dodaj do playlisty

Organizatorami były związki hodowlane oraz Krajowe Centrum Hodowli Zwierząt w Warszawie.

− Na wystawie można było zaobserwować, jakie dokonują się zmiany w hodowli, która ma przecież długoletnią tradycję – mówi Dyrektor Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt, Leszek Sobolewski.

Polska rasa bydła czerwonego oceniana już od ponad 100 lat

Jak podkreśla, na wystawie pokazywane są zwierzęta ras rodzimych – jak na przestrzeni lat się zmieniają poprzez ocenę i dzięki pracy selekcyjnej.

I przypomina, że najstarsze bydło polskie rasy czerwonej znane jest od 100 lat i to w ocenie i hodowli.

REKLAMA

Stare rasy również były obecne na wystawie – dodaje Sobolewski.

I wymienia bydło czerwone, białogrzbiete, które od setek lat funkcjonują na terenie Polski.

Pokazujemy, jak się zmieniło, ich wygląd, jak są użytkowane, mówi gość Polskiego Radia.

Polska specjalizacja – rasy mleczne

Dawniej bydło było hodowane jednocześnie na mięso i dla mleka – potwierdza Leszek Sobolewski.

REKLAMA

Jak podkreśla, ten kierunek jest nadal utrzymywany, gdyż zależy m.in. od możliwości paszowych, ale mamy obecnie wyraźnie do czynienia ze specjalizacją w kierunku produkcji mlecznej.

Dzisiejsze krowy mleczne są dwa, a nawet trzy razy cięższe niż bywały kiedyś.

− To są krowy o 20-30 cm wyższe, o masie ok. 600-700 kg, gdy „stare” krowy mleczne miały po 200-250 kilogramów, mówi gość Polskiego Radia.

Hodowcy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa – obecnie wysiłki koncentrują się na zapewnieniu bydłu mlecznemu jak najdłuższego czasu życia.

REKLAMA

Aleksandra Tycner, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej