Polacy zasmakowali w wołowinie?
W Polsce jemy kilkukrotnie mniej wołowiny niż wynosi średnia unijna. Ale ta sytuacja powoli się zmienia i Polacy częściej kupują i jedzą ten rodzaj mięsa.
2017-08-18, 13:47
Posłuchaj
Ten wzrostowy trend potwierdza w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą Polskiego Radia Grzegorz Rykaczewski, analityk agrobiznesu w BZ WBK.
- Wstępne dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej pokazują na dość duży, bo aż 58-proc. w relacji rocznej wzrost bilansowej konsumpcji wołowiny w Polsce – podkreśla ekspert.
Wciąż jemy mało wołowiny
Ten bardzo duży wzrost konsumpcji cieszy, ale i tak spożycie wołowiny przez statystycznego Polaka jest bardzo niskie.
- Po spadku w latach ubiegłych te pierwsze dane mówią o wzroście do poziomu 1,9 kg na osobę rocznie. Natomiast szacunki wskazują na wzrost do 2 kg w bieżącym roku. Jest to oczywiście nadal bardzo niski poziom i wołowinie daleko do tych głównych rodzajów mięsa spożywanych w Polsce, czyli wieprzowiny i drobiu. Natomiast widać tu pewien pozytywny kierunek. Zobaczymy jeszcze, czy jest to trwały trend – zaznacza ekspert.
Większość tego rodzaju mięsa eksportujemy
Trend wydaje się być trwały, co potwierdzają dane dotyczące produkcji wołowiny. Jest na nią popyt na polskim i europejskim rynku, dodaje Grzegorz Rykaczewski.
REKLAMA
- Produkcja mięsa wołowego rośnie od wielu lat. W ubiegłym roku przekroczyła 500 tys. ton w ekwiwalencie tuszy. Większość naszej wołowiny sprzedajemy na rynki zagraniczne, na rynki Unii Europejskie. Jest to ok. 80 proc., w niektórych latach nawet do 90 proc. krajowej produkcji – podaje liczby rozmówca Naczelnej Redakcji Gospodarczej Polskiego Radia.
Polskim eksporterom sprzyja wysoki kurs euro, a perspektywy na rynku unijnym są w miarę stabilne. Ale ponieważ dla wszystkich producentów żywności jest i powinien być najważniejszy rynek krajowy, dalszy wzrost spożycia wołowiny przez Polaków jest bardzo pożądany.
Elżbieta Mamos, awi
Polecane
REKLAMA