Koniec tłustych lat dla drobiarzy? Przed branżą sporo wyzwań

Polska jest czołowym eksporterem drobiu w Unii Europejskiej, ale w tym roku sektor drobiarski czeka sporo wyzwań, mimo że spożycie mięsa drobiowego w kraju systematycznie rośnie.

2018-02-06, 11:02

Koniec tłustych lat dla drobiarzy? Przed branżą sporo wyzwań
Polacy jedzą coraz więcej mięsa drobiowego, ale dla branży drobiarskiej najważniejszy jest eksport.Foto: PIXABAY

Jak wynika z danych MRiRW, w okresie I-IX 2017 r. z Polski wyeksportowano 818,8 tys. ton mięsa i podrobów drobiowych, czyli o 10 proc. więcej rok do roku. W analogicznym okresie 2016 r. wzrost ten był jednak o 7 proc. większy – podaje portalspożywczy.pl.

Eksport ważny, rynek krajowy także

– Polska wciąż jest największym eksporterem produktów drobiowych na terenie UE z rosnącym potencjałem na pozostałych rynkach, w tym azjatyckim i afrykańskim – powiedział Wojciech Kapusta, kierownik działu drobiu De Heus.

Jak stwierdziła Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas S.A, "eksport jest bardzo ważnym czynnikiem kształtowania się cen na rynku krajowym, jednak nadal większość, bo około 60 proc., produkowanego w Polsce mięsa drobiowego przeznaczana jest do konsumpcji krajowej, a ta wzrasta. Jeszcze w 2013 r. przeciętne spożycie mięsa drobiowego w naszym kraju wynosiło 26,5 kg/os., natomiast w 2017 r. było to już około 30 kg/os. 

Rośnie krajowy popyt na drób 

REKLAMA

Polacy jedzą coraz więcej mięsa drobiowego, bo w ostatnim czasie potaniało ono w stosunku np. do mięsa wieprzowego o blisko 9 proc. Spożycie drobiu w 2017 r. wyniosło 30,0 kg/mieszkańca. To 0,8 kg więcej w porównaniu z 2016 r.

"Oczekujemy, że w 2018 r. sektor drobiarski w Polsce nadal będzie się rozwijał, jednak w mniej dynamicznym tempie, niż miało to miejsce w ciągu ostatnich 5 lat. Biorąc pod uwagę czynniki fundamentalne trudno spodziewać się wzrostu cen skupu" – powiedziała ekspertka z BGŻ BNP.

Sporo wyzwań

Jak skomentowała, w tym roku sektor drobiarski będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami, jak chociażby proponowane zmiany prawne (m.in. zakaz uboju rytualnego, zakaz stosowania pasz GMO), zmiany preferencji konsumentów, a także coraz silniejsza konkurencja ze strony pozaunijnych producentów drobiu.

portalspozywczy.pl, ak, NRG

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej