Odzyskać chiński rynek wyzwaniem dla naszych producentów mięsa

Wartość polskiego eksportu żywności w ubiegłym roku wyniosła ponad 27 mld euro. A jednak naszym producentom i eksporterom towarzyszy duży niedosyt, bo gdyby nie blokada niektórych rynków, wynik mógłby być jeszcze lepszy.

2018-06-19, 12:57

Odzyskać chiński rynek wyzwaniem dla naszych producentów mięsa
Polscy producenci drobiu i wołowiny zabiegają by powrócić na chiński rynek.Foto: PIXABAY

Posłuchaj

Czy jest szansa aby nasze mięso wróciło na wielki chiński rynek? O tym m.in. na antenie radiowej Jedynki Dariusz Kwiatkowski rozmawiał z Jackiem Boguckim - sekretarzem stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
+
Dodaj do playlisty

Ciągle zabiegamy o większą obecność na rynku chińskim, podkreślił Jacek Bogucki - sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w rozmowie na antenie radiowej Jedynki z Dariuszem Kwiatkowskim z Naczelnej Redakcji Gospodarczej.

Wrócić na chiński rynek

Jak powiedział rozmówca - w tej chwili nie możemy sprzedawać na chiński rynek żadnego z rodzajów mięs z powodu chorób. Niektóre z tych chorób występowały jednak już bardzo dawno. Jak poinformował Jacek Bogucki - trwają aktualnie negocjacje dotyczące otwarcia rynku chińskiego dla polskiego drobiu, wołowiny a także wieprzowiny.

Większa kontrola importu

Poważne zastrzeżenia budzi kontrola rozmiarów i jakości importu artykułów rolno-spożywczych do Polski. Trwają prace, które mają doprowadzić do zmiany uregulowań.

Zmiany w uregulowaniach, dotyczących kontroli importu artykułów rolno-spożywczych zarysowują się duże. Są jednak konieczne, ponieważ Polska miała tego rodzaju  przepisy zbyt liberalne i niekonsekwentnie egzekwowane.

Dariusz Kwiatkowski, ak, NRG

Polecane

Wróć do strony głównej