Przybywa ryb na talerzu, ubywa w morzach i oceanach
Raport FAO pokazuje, że ludzie na świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. Ich konsumpcja na głowę mieszkańca Ziemi osiągnęła już ponad 20 kilogramów, jednak z drugiej strony wielu gatunkom ryb grozi wyginięcie.
2018-07-18, 13:58
Posłuchaj
Na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Aleksandra Tycner Anna Dębicka z pozarządowej organizacji MSC powiedziała, że choć cieszy wzrost konsumpcji ryb na świecie, to wiele gatunków jest przeławianych i grozi im wyginięcie.
Dodaj do playlisty
Jak powiedziała na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Aleksandrą Tycner Anna Dębicka z pozarządowej organizacji MSC - prawie 3 mld ludzi na świecie codziennie spożywa białko pochodzące z mórz i oceanów.
Dietetycy zalecają jedzenie ryb, ale obecnie ponad 33 proc. ryb jest przeławianych, więc ważne jest jaką rybę wybieramy oraz skąd ona pochodzi.
Niebieski znak
Pomocny może być w takim wyborze niebieski znaczek MSC - informujący o tym, że ryba pochodzi z tzw. zrównoważonego rybołówstwa.
Jak dodała Anna Dębicka - przyczyną przeławiania ryb są m.in. nielegalne połowy w wielu krajach.
REKLAMA
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA