Polacy jedzą za mało owoców i warzyw a lato jest najlepszym sezonem na wzbogacenie diety
Zaledwie 12 proc. Polaków sięga po warzywa kilka razy dziennie, a 14 proc. po owoce – wynika z badania zrealizowanego na potrzeby kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” Od kilku lat wiadomo, że oprócz aktywności fizycznej to warzywa i owoce powinny stanowić podstawę piramidy żywienia. Jakie owoce i warzywa warto jeść o tej porze roku sprawdzał Tomasz Matusiak z Naczelnej Redakcji Gospodarczej.
2018-07-26, 15:30
Posłuchaj
Z kolei według Instytutu Żywności i Żywienia dieta owocowo warzywna powinna stanowić co najmniej połowę posiłków dziennego zapotrzebowania człowieka.
Ceny wielu warzyw i owoców w tym sezonie są atrakcyjne, zachęcają do zakupu - mówi Anna Kaszewiak z rynku hurtowego w Broniszach.
- Mamy urodzaj owoców i warzyw. Teraz warto jeść paprykę, która zawiera witaminę C, B6, A, E, K. W zdrowym odżywianiu bardzo cenne są zielone warzywa jak szpinak i jarmuż. Poza tym borówkę, jeżynę - dodaje.
Okazuje się, że Polacy nie mają dostatecznej wiedzy na temat znaczenia warzyw i owoców w codziennej diecie. Polacy zdecydowanie wciąż za mało zjadają owoców i warzyw mówi Monika Stromkie – Złomaniec specjalista ds. żywienia.
REKLAMA
Warzywa i owoce oprócz witamin dostarczają naszemu organizmowi dużo błonnika i przeciwutleniaczy. Polska jest jednym z największych producentów owoców i warzyw w UE.
Organizatorem ogólnopolskiej kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych a badanie na potrzeby kampanii zostało zrealizowane przez agencję badawczą Danae w 2017 roku.
Celem kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!” jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich wpływu na naszą kondycję psychiczną i fizyczną.
NRG, Tomasz Matusiak, kw
REKLAMA
REKLAMA